Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Marco Né (25), ex-Beveren, speelt weer in België. Afgelopen zaterdag debuteerde hij voor zijn nieuwe club Germinal Beerschot in de oefenpot tegen STVV. Meteen werd duidelijk: van zijn flair en techniek heeft Né niets verloren. Maar hoe staat het met de fysieke paraatheid? Né kampte de voorbije jaren voortdurend met knieproblemen. Zijn laatste officiële wedstrijd dateert al van september 2007, bij de Griekse topclub Olym-piacos, waar hij in twee jaar amper veertien maal meedeed. Sinds januari van dit jaar was hij een vrije speler. Tot nu. Na een medische controle kreeg hij bij Germinal Beerschot – waar ook zijn broer Arsène Né vorig seizoen speelde – een contract voor één jaar voorgeschoteld. “De testen op de loopband, het cardiologisch onderzoek … klinisch gezien is Marco helemaal in orde”, vertelt clubdokter Chris Goossens. “Hij heeft enkel een lichte conditionele achterstand. Uit de informatie die we van zijn vorige clubs kregen, concluderen we dat de knieproblemen in principe voorbij zijn en dat hij het laatste jaar enkel met spierkwaaltjes sukkelde. Als blijkt dat er meer aan de hand is, zullen we zijn knie eens meer onder druk zetten, en dan valt het af te wachten hoe die reageert.” Hmm, toch vreemd dat je de speler dan al een contract laat tekenen. Of niet? Goossens: “In België moeten wij, dokters, pas na het tekenen verder testen en dan kom je wel eens voor verrassingen te staan. In het buitenland wordt er altijd een full screening gehouden vóór de speler kan tekenen. Een MRI-scan, radiografieën … met 1000 euro kom je nochtans al ver. Eigenlijk zou het logisch zijn dat je dat bij elke transfer doet, maar in België hebben wij die traditie niet, hier nemen ze gewoon een clausule op in het contract. Dat stoort me. Dit gezegd zijnde: ik merk bij Marco Né een soepele loopstijl, ik dénk dat hij in orde is.”

Herman Vermeulen, die in Olympiacos deel uitmaakte van de technische staf rond Trond Sollied, heeft een andere kijk op de blessuregevoeligheid van Né. Vermeulen: “In Griekenland was zijn grootste probleem niet van fysieke aard, maar mentaal. Het is een zachte jongen, die nood heeft aan warmte. Door zijn introvert karakter geraakte hij afgezonderd in de harde Griekse voetbalwereld. Volgens mij hangt die blessuregevoeligheid daaraan vast. Het kan zijn dat op een bepaald moment de zin gaat ontbreken om terug te keren in de ploeg. Er waren nog jongens in die situatie. Ook zij vertrokken. Een tweede aspect is dat men de fout maakte hem te vergelijken met Yaya Touré. Marco Né is meer stilist dan Touré, die zwaarder en meer matuur is. Maar als men hem bij Germinal Beerschot goed weet te omringen, heeft Né het zeker in zich om die ploeg veel bij te brengen. Voetbaltechnisch bekeken is het een groot talent dat vista aan techniek koppelt.”

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content