‘Het is, zoals Van Gaal zei, een vak’

Vorige week kondigde Prime TV aan dat Marc Degryse, die voor hen de buitenlandse competities gaat analyseren, zich de komende tijd helemaal gaat toeleggen op die job van analist. Met zijn werk voor Prime, Sporza en zijn bijdragen in Het Laatste Nieuws en Foot Magazine zit hij ongeveer aan een voltijdse job. Zaterdag woonde Degryse Roeselare-Standard bij, later bekeek hij nog de integrale wedstrijd Everton-Arsenal, op zondag PSV-Ajax plus alle samenvattingen. Per week komt hij toch aan tien volledige wedstrijden. Eens de Champions League op gang is, kan dat oplopen tot veertien.

Wat vindt je vrouw daarvan, Marc?

Marc Degryse: “Tijdens de week is het wat rustiger, dan ben ik overdag huisman. Eigenlijk vind ik dat een ideale combinatie: ’s avonds voetbal, overdag thuis. Mijn leven is nog in evenwicht.

“Na mijn vertrek bij Club in januari 2007 ben ik eind 2007 begonnen met bekervoetbal op Sporza TV. Daarna kwam de krant, nu Prime. Vanuit mijn verleden heb ik de meeste affiniteit met de competities in Nederland en Engeland, maar ik ga ook wedstrijden in andere competities volgen. Op de vraag van Prime of ik de komende tijd niets meer wilde doen in clubverband, heb ik geantwoord: voorlopig niet.”

Hoe lang is ‘voorlopig niet’?

“Daar zet ik geen termijn op, ik heb geen glazen bol. Ik heb me voorgenomen om alleen te praten over het spelletje zelf, niet over de randzaken in de sport. Ik stel vast dat ik het graag doe, analyseren. Na voetballen zelf is babbelen over voetbal het liefste wat ik doe. Het is aangenamer werk dan ik vooraf gedacht had. Je zit dicht op het voetbal. Je moet het wél met enthousiasme doen.”

Wat vind je moeilijk aan de job van analist?

“Soms zie je ploegen vaker spelen dan andere. Minder bekende teams of spelers direct beoordelen is moeilijk. Je moet oppassen dat je niet te snel conclusies trekt. Ik probeer voorzichtig te zijn met mijn oordeel over nieuwe spelers of trainers. Je moet nieuwkomers tijd geven, niet direct definitief beoordelen, er wat meer uitleg bij geven.”

Hoe wil je je onderscheiden als analist?

“Ik wil gewoon mezelf zijn, mijn kijk geven op basis van 25 jaar ervaring in het voetbal. Vroeger keek ik graag naar Match of the Day op BBC, omdat ik me herkende in wat die ex-topspelers vertelden. Het is, zoals Van Gaal eens gezegd heeft, een vak. Je kan daar niet zomaar gaan zitten, je moet goed geïnformeerd zijn.”

Is het makkelijker om streng te zijn voor de Engelse competitie dan voor de Belgische waar je nog veel kennissen hebt?

“Nee. Ik geef mijn oordeel zonder rekening te houden met de personen waar ik het over heb. Anders zou ik aan de ene kant mensen sparen en aan de andere kant altijd kritisch zijn voor mensen die me niet liggen. Ik heb me nog nooit ingehouden bij mijn commentaar als het over iemand gaat die ik goed ken. Het heeft me, voor zover ik weet, nog geen vrienden gekost. De enige opmerking die ik krijg, is dat ik ernstig overkom. Dat vind ik een compliment. Ik zit daar niet om mensen aan het lachen te brengen.” S

GEERT FOUTRé

‘Na voetballen zelf is babbelen over voetbal het liefste wat ik doe.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content