Opgericht: 1904

Voorzitter: Abdullah Al-Thani (QAT)

Stadion: La Rosaleda (28.910)

Website: www.malagacf.com

Duurste transfer ooit: Santi Cazorla (20 miljoen, Villarreal, 2011)

Palmares: –

Vorig seizoen in de CL: –

Hoe gekwalificeerd? Panathinaikos (2-0, 0-0)

Vedette: Javier Saviola

26 miljoen euro recupereerde Málaga CF op de transfermarkt door de verkoop van Cazorla (Arsenal), Rondón (R. Kazan) en Mathijssen (Feyenoord). Het geld diende om schulden af te betalen. Maar omdat je ook een ploeg nodig hebt, werd ook volk binnengehaald. Saviola onder meer. Een wonderkind als tiener, met grote trom toen naar Barcelona voor 15 miljoen euro. Echt een succes werd het niet. Dertig inmiddels, en ook al twee jaar Real Madrid achter de rug. Niet langer een wonderkind, maar nog steeds een goeie voetballer.

TACTIEK

Weg zijn de Nederlanders Mathijssen en Van Nistelrooy, weg is ook Santi Cazorla, naar Arsenal. Nieuw zijn de Chileen Iturra, de Argentijn Saviola en de Paraguayaan Santa Cruz. Kortom, het al sterk aanwezige Zuid-Amerikaanse contingent in de spelersgroep werd nog een beetje verder aangevuld tot negen, met de hulp van de (minder gul toestromende) oliedollars. Martín Demichelis is dé chef van de kleedkamer, daar kan niemand omheen. Interessant wordt daarom het uitkijken naar hoe coach Pellegrini de in de laatste minuten van de transfermarkt overgekomen Saviola en Santa Cruz gaat inpassen. Saviola is een landgenoot en vriend van de centrale verdediger (ze kennen elkaar van bij de jeugd van River Plate) en met Santa Cruz bouwde Demichelis bij Bayern een intense vriendschapsband op. Nadeel van de Paraguayaan: hij kwam bij Manchester City zelden aan spelen toe en mist ontzettend veel wedstrijdritme. Nog dit: lid van de kern van Málaga is ook Oguchi Onyewu, sinds zijn verblijf in België (La Louvière, Standard) ook in het bezit van de Belgische nationaliteit. Hij werd op de slotdag van de transferperiode overgenomen van Sporting CP, maar kwam alsnog niet in actie.

TRAINER

Bijgenaamd de ingenieur, vanwege zijn diploma van burgerlijk ingenieur, dat hij in Chili behaalde. Gewezen verdediger, die maar één club kende: Universidad de Chile uit Santiago. Trainde al heel wat grootheden in de wereld, de toppers in Chili, River Plate in Argentinië. Maakte in Spanje naam bij Villarreal en mocht dan naar Real Madrid. Niet dat hij er faalde – hij haalde 96 op 114 en een recordaantal zeges in één seizoen (31) – maar hij botste op een superieur Barcelona en in de bekers liep het mis, nationaal tegen tweedeklasser Alcorcón, internationaal tegen Lyon. En dus was Mourinho welkom en verkaste hij een paar maanden later naar Málaga, om die ploeg te… redden. Dankzij de Qatari nu al in de CL!

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content