Oud-voorzitter Karel Aalbers regisseert nieuwe coup bij armlastig Vitesse.

Wat hem voorheen niet lukte bij bijvoorbeeld KV Mechelen probeert Karel Aalbers nu weer te realiseren bij Vitesse, zijn oude liefde. De oud-preses rekruteert immers alsmaar meer sponsors en supporters die op de achtergrond het machtsspel bij Vitesse proberen te regisseren. Nu het demissionaire bestuur opstapte, ruikt de gevallen koning zijn kans voor een nieuwe machtsovername.

De nieuwe interimdirecteur Theo Mommers moet de dampende vuilnisbelt van de club uit Arnhem proberen beheersbaar te maken. Geen simpele opdracht want sinds er een machtsvacuüm ontstond, hebben na supportersgroeperingen ook de leden van de businessclub zich sterk gemaakt voor de terugkeer van Aalbers. Uitgerekend nu de club stuurlozer is dan ooit, zonden zij een open brief aan de gemeente. Daarin eisen ze dat Aalbers samen met projectontwikkelaar TCN de macht krijgt. Ondertussen voerde de oud-voorzitter al gesprekken met de gemeente, waarbij hij 2,5 miljoen euro aan sponsorgelden beloofde, maar in ruil een functie in de club opeiste.

Mommers staat niet afwijzend tegen een terugkeer van Aalbers. Maar het is aan de gemeente om een nieuw bestuur te vormen. Door de eeuwigdurende onzekerheid over de nieuwe clubleiders is het haast onmogelijk om nieuwe sponsors te contracteren, omdat die logischerwijze zeker willen weten of de nieuwe bestuursleden hun afspraken ook kunnen nakomen. Theo Mommers staat er dus vooralsnog alleen voor.

Onder zijn hoede kan de werkelijke opruiming echter eindelijk beginnen, want met het aanstellen van de econoom lijkt het eeuwig spelletje uit, dat voor elke vertrokken speler ook een nieuwe (dure) kracht wordt gehaald. De KNVB eist een saneringsplan waarbij de club miljoenen moet bezuinigen. Er moeten spelers worden verkocht, het liefst dure vogels als Bob Peeters en Didier Martel.

Mommers is resoluut in zijn aanpak, maar “ik kan op dit moment helemaal niets garanderen.” Bij Vitesse ziet Mommers overleg met de supporters en sponsors als zijn eerste taak. Dat zijn de Aalbers-lobby ongetwijfeld goed doen. (FV)

JOHAN CRUIJJFSCHAAL : PSV versloeg FC Utrecht met 3-1. MAXWELL, wiens contract op het einde van het seizoen afloopt, is volgens Arie van Eijden, de algemeen directeur van Ajax, niet te koop. JOOST VOLMER (29) verliet AZ voor de Engelse tweedeklasser West Bromwich Albion. RAHAMAT MUSTAPHA (21) verhuisde transfervrij van Vitesse naar Sparta. AJAX wil het contract van trainer Ronald Koeman verlengen tot 2006. Eind september worden de besprekingen aangevat. VITESSE moet het drie maanden stellen zonder de Kameroense spits Kalle Sone, die zijn middenvoetsbeentje brak. DENNY LANDZAAT is niet langer aanvoerder van Willem II. De middenvelder leverde uit onvrede over het mislukken van zijn transfer naar Feyenoord de band in bij trainer Mark Wotte. FEYENOORD nam de Egyptische international Hossam Ghali (22), zowel inzetbaar in de verdediging als op het middenveld, voor anderhalf miljoen euro over van Al Ahly uit Caïro. Hij tekende voor vier jaar. TOSHIYA FUJITA (31) speelt het komende seizoen op huurbasis voor FC Utrecht. De elfvoudige Japanse international, een middenvelder, komt over van Jubilo Iwata. FC TWENTE versterkte zich met de Zwitserse spits Blaise N’Kufo (28), die wordt gehuurd van het Duitse Hannover 96. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content