MET PAOK AAN DE LEIDING IN GRIEKENLAND.

Verrassende leider in de Griekse competitie is PAOK Thessaloniki, sinds januari 2014 de werkgever van onze landgenoot Maarten Martens (ex-AZ).

Echt zijn stempel drukken kon de aanvallende middenvelder daar nog niet. Vorig seizoen kwam hij in de terugronde aan negen wedstrijden (beker en competitie), waarvan zes in de basis. Veelal zat hij op de bank of zelfs niet in de wedstrijdkern. “Dat hij niet in de selectie zat voor de belangrijkste match van het seizoen, de bekerfinale tegen Panathinaikos, was veelbetekenend”, blikt Savvas Tziompanoglou terug op die eerste maanden van Martens in Griekse loondienst. “Hij werd afgeremd door blessures, maar leek ook naast het veld moeilijk zijn draai te vinden”, legt de PAOK-watcher van sportkrant Goal News uit. “Iedereen had nochtans grote verwachtingen bij zijn komst. We weten dat hij een leider kan zijn, dat bewees hij voldoende bij AZ. Maar om een of andere reden komt dat er voorlopig niet uit.

“Ook dit seizoen niet,” gaat de Griekse journalist verder, “en dat is vreemd want de club zag zijn budget teruggeschroefd, er vertrokken enkele grote namen – zoals Miroslav Stoch – en er kwamen jongeren in de plaats. Je zou denken dat een speler van zijn kaliber dan zeker in de basis zou staan. Martens kan echter zelden het verschil maken wanneer hij zijn kans krijgt. Volgens de clubartsen is er ook een medisch probleem: hij sukkelt met de voetzolen, waardoor hij voortdurend kampt met kleine kwaaltjes. Er valt niets aan te merken op zijn professionalisme, maar de club zou een goed bod ook niet weigeren, vermoed ik.”

Dit seizoen verzamelde Martens nog maar vier basisplaatsen en moet hij het opnieuw stellen met invalbeurten. Zoals laatst in de gewonnen topper tegen Olympiacos (1-2). Met PAOK gaat het ondertussen een stuk beter. Het staat aan de leiding in de competitie en is ook nog in de running voor de volgende ronde van de Europa League, waarin het morgen/donderdag thuis tegen En Avant Guingamp speelt.

Tziompanoglou: “Huub Stevens vorig seizoen was eigenlijk een ramp, hij heeft het niveau in Griekenland hopeloos onderschat. De nieuwe trainer, Angelos Anastasiadis, is een man van de club en zorgde voor een betere sfeer in de kleedkamer. PAOK speelt offensief voetbal en scoort makkelijk. Ze geloven echt in de titel. Het is precies dertig jaar geleden dat de club nog eens kampioen werd.” Ook in de Europa League is PAOK ambitieus. “Ze wisten al drie keer door te stoten in de groepsfase van de EL, dat willen ze nu opnieuw. De match tegen Guingamp beschouwen ze bij PAOK als een finale”, aldus Tziompanoglou.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content