Lviv heeft zoveel namen als het bezetters over de vloer kreeg. De eerste naam komt van Lev (Leeuw), de zoon van koning Danylo Halytsky, die hier in de dertiende eeuw op een heuvel een fort bouwde. Toen honderd jaar later de Polen hun opwachting maakten, werd de stad herdoopt tot Lwów. De Oostenrijkers noemden de stad van de achttiende tot de twintigste eeuw Lemberg en de Russen hadden het over Lvov. Op Lemberg na hebben alle namen iets met het woord ‘leeuw’ te maken en dat is dan ook het symbool van de stad.

Het lieflijke Lviv, in het westen van Oekraïne, is het best bewaarde geheim van Centraal-Europa en kreeg in 1998 terecht het label van Werelderfgoedsite opgeplakt door de Unesco. Kies een plekje op een van de vele terrasjes van het indrukwekkende Plosjtsjka Rynok, het centrale plein, en kijk je de ogen uit.

Gotiek, renaissance, barok, rococo en als je goed kijkt in de verte een appartementsgebouw in sovjetstijl: bijna alle bouwstijlen zijn hier vertegenwoordigd. Luister naar het geluid van de voorbij dokkerende fietsers en paardenkoetsen op de kasseien uit het Habsburgse tijdperk, bewonder de fonteinen met Griekse goden op de hoeken van het plein, het stadhuis en de opera en snuif vooral de heerlijke koffiegeuren op. Je waant je in Wenen, ook al staat Lviv bekend als ‘het Firenze van het oosten’.

Klim ook naar Zamkova Gora, de kasteelberg, waar een oud fort tot luxehotel werd omgebouwd en vanwaar je een indrukwekkend uitzicht hebt op de oude stad en de omgeving. Ook de buiten het centrum gelegen begraafplaats Lytsjakivske is een bezoek meer dan waard.

Lviv is de meest westerse en minst Russische stad van Oekraïne. Oekraiens, en niet Russisch, is er de voertaal. Dat danken de inwoners aan de Oostenrijkse heersers, die erg tolerant waren en het Oekraïense nationalisme weer lieten opbloeien. Lviv was ook de Oekraïense stad die het minst lang onder het Russische juk leefde en het hart van het verzet tegen de communistische dictatuur.

Hier vind je ook een aantal van de meest excentrieke en beste restaurants van het land. Vooral Masonic Restaurant en Dim Legend hebben een grote faam.

Euro 2012 betekent een enorme kans voor Lviv. De nieuwe luchthaven moet de lagekostenmaatschappijen vroeg of laat op ideeën brengen. Als je hier landt, breng dan in ieder geval ook een bezoekje aan het oude luchthavengebouw, dat eruitziet als een klassieke Griekse tempel.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content