Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

‘Cercle kan verrassen’

Donderdag ontvangt Cercle Brugge in de derde voorronde van de Europa League het Cypriotische Anorthosis Famagusta. Dankzij een late kopbalgoal van Lukas Van Eenoo (19) schakelde het vorige week in Finland TPS Turku uit. “Het was een uitstekende teamprestatie”, zegt Van Eenoo. “We zetten hen meteen onder druk en eigenlijk kwamen ze er niet aan te pas.”

Bob Peeters zei: ‘Van Eenoo kan een grote worden.’

“Letterlijk? (lacht) Toen ik dat las, dacht ik: amai, ik wist niet dat …”

… ik zó goed was?

“Neen, maar tegen mij zei hij dat nog niet. Hij laat de spelers wel enorm in zichzelf geloven.”

Welke accenten legt hij?

“Er zijn nu bedden om te rusten tussen de trainingen, in plaats van koffiekoeken eten we ’s ochtends müsli, fruit, groenten en stokbrood en we voetballen meer op z’n Nederlands. Het veld wordt heel groot gehouden om ruimtes te creëren en dat ligt technische voetballers wel. De groep houdt van zijn open communicatie. Maar ook met trainer Glen De Boeck was mijn contact goed. Ik ben hem dankbaar voor de kansen die hij mij gaf.”

Hij leende je zelfs een boek.

“Ja. Hoe verbeter ik mijn mentale weerbaarheid en assertiviteit? Soms ben ik nogal timide. Maar dat is al veel verbeterd, misschien mede door dat boek.”

Waarom gaat een talent uit Veldegem bij Cercle voetballen en niet bij Club?

“Omdat de kans om door te breken er groter is. Zie Kristof D’Haene: hij kreeg geen plaats in de A-kern van Club, maar mag bij Cercle al meteen invallen in de Europa League.”

Zondag ontvangen jullie op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League Charleroi. Wat kunnen we dit seizoen van Cercle verwachten?

“Veel mensen lijken niet zo in ons te geloven, maar daar moeten we ons niets van aantrekken. De trainer is heel gemotiveerd. Er waait een nieuwe wind door de vereniging. Die drie spelers van Lissabon kent niemand, maar ze zouden ons wel eens een surplus kunnen geven. Als we goed starten, kan Cercle verrassen: met aantrekkelijk voetbal veel wedstrijden winnen.”

Is het in staat om ook de derde ronde van de Europa League te overleven?

“De competitie primeert, maar zulke matchen op het scherp van de snee kunnen ons qua ritme ook een stapje voorsprong opleveren. Famagusta is een ploeg met een recent Champions Leagueverleden en vier wedstrijden in tien dagen is veel, maar we kunnen roteren: de kern is sterk genoeg en we voetballen vanuit een systeem dat voor iedereen duidelijk is. Dus: waarom niet?”

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘We spelen nu meer op z’n Nederlands.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content