Luca Brecel is momenteel de lieveling van elke snookerfan. De gemiddelde Belgische sportliefhebber sluit Luca in de armen. De lofzang kent geen einde. Interviews, persconferenties, tv-optredens, uitnodigingen allerhande, … Luca is hot, Luca is begeerd, Luca is een ster in wording.

Iets meer dan een jaar geleden zag de situatie er heel anders uit. Samen met Carlo, Luca’s vader, verliet ik gedesillusioneerd het gebouw van de Vlaamse overheid na een overleg met de kabinetschef. De bedoeling van het overleg was de mogelijkheden voor eventuele steun aan Luca na te gaan. De uitnodiging bleek een beleefdheidsverzoek en we bleven met lege handen achter. Gefrustreerd stapte Carlo de auto in naar Duitsland om daar in alle anonimiteit een wedstrijd van Luca te volgen.

Family

Luca en zijn familie staan volledig zelf in voor alle kosten: hotels, verplaatsingen, coaches, … Totale kostenplaatje: enkele tienduizenden euro’s en als Luca het echt professioneel wil aanpakken eerder 100.000 euro per jaar. Op een bepaald moment belde Carlo me vanuit Rotterdam omdat hij daar extra werk had gevonden zodat er meer inkomsten zouden binnenkomen. Een dagelijkse rit naar Rotterdam om de droom van zijn zoon te helpen verwezenlijken. En wat deed de Vlaamse overheid? Zij keek toe en zweeg.

Fools

Dankzij een oproep in De Zevende Dag kwam er plots reactie uit diverse hoeken. Daaronder heel wat voorstellen van aandachtsgeile, gestoorde individuen. Een bepaald individu hield maandenlang vol met 1 miljoen euro jaarlijkse steun op de proppen te komen. Als strohalm hielden we hier lang aan vast maar het bleek achteraf de energie niet waard. Psychologisch zeer vermoeiend. Intussen bleef Carlo werken en Luca trainen. En de Vlaamse overheid? Zij keek toe en zweeg.

Friends

Een oude kennis van Carlo was eigenaar en oprichter van een bloeiend Limburgs bedrijf, CKS, en had ook de bewuste aflevering van De Zevende Dag gezien. Hij voelde zichzelf verplicht mee naar een manier te zoeken om Luca te ondersteunen. Uiteindelijk zorgde dit bedrijf voor de noodzakelijke financiële zuurstof om alles voor de familie wat draaglijker te maken. En de Vlaamse overheid? Zij keek toe en zweeg.

The Crucible

Na het optreden in The Crucible komt er eindelijk wat meer op gang op het vlak van geïnteresseerde sponsors. Maar de Vlaamse overheid vindt het nog steeds niet nodig om Luca wat extra financiële zuurstof te geven. Het Vlaams topsportbeleid ondersteunt zowat elke sporter die een beetje niveau haalt binnen zijn sporttak. Omdat snooker niet erkend is als topsport, glipt Luca tussen de mazen van het net. Meer nog, indien Luca biljart zou spelen, een sport op de wereldspelen, kwam hij wel in aanmerking voor steun vanuit de overheid. Hoe rigide en besluiteloos kan een minister zijn vragen fools, friends en family zich af. Voor hen alvast alle respect om dit te blijven tolereren.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Stijn Francis, advocaat Nelissen Grade, proud member of team Luca

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content