AZ opteert als nieuwe coach voor Ronald Koeman.

De schoolmeester die wordt ingeruild voor de praktijktrainer, zo kun je nog het best de vervanging van Louis van Gaal door Ronald Koeman (46) omschrijven. “Een logische keuze”, verklaarde AZ-voorzitter Dirk Scheringa bij de voorstelling van de oud-international, die een contract voor twee seizoenen kreeg bij de Nederlandse kampioen en straks opnieuw proeft van de Champions League. In zijn bijna tienjarige trainersloopbaan liet Koeman, sinds zijn ontslag bij Valencia in april 2008 zonder club, zich kennen als een prestatiecoach. “We stelden in onze profielschets veertien eisen. Ronald voldoet aan alle. De belangrijkste daarvan is dat hij Nederlander is, Spaans spreekt en vooral de ervaring meebrengt die we hard nodig hebben. Ronald werd driemaal kampioen in Nederland en drong in drie landen door tot de kwartfinales van de Champions League. Hij coachte in de competitie 45 wedstrijden. Dat vinden wij in de aanloop naar onze doop op het hoogste internationale niveau van heel groot belang.”

Het was zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk die Koeman op 8 mei al aanbood bij Scheringa. Na vier jaar Van Gaal en drie seizoenen Co Adriaanse heeft AZ blijkbaar geen harde hand meer nodig. “De selectie is opgevoed”, liet de voorzitter uitschijnen.

“Als het nodig is, kan ik ook heel punctueel te werk gaan”, weet Koeman. “Misschien zelfs nog wel stipter dan mijn voorganger bij AZ. Wanneer de spelers met de druk van de Champions League worden geconfronteerd, kan ik als geen ander met ze meeleven. Dan zal ik proberen mijn ervaringen over te brengen en de spanning weg te nemen. Want de Champions League, dat vreet energie.”

Opdracht voor Koeman, die in Barcelona als assistent fungeerde van Van Gaal en nu Tonnie Bruins Slot als rechterhand meebrengt, is geen verlenging van de titel maar wel het afdwingen van Europees voetbal. “Overwinteren in de Champions League lijkt me een haalbaar doel”, stelt hij. “Dat lukte me ook met Benfica. En dat elftal was echt niet veel beter dan het huidige AZ.”

Henk Timmer (37) zal volgend seizoen niet meer onder de lat staan bij Feyenoord. De doelman speelde bij de 0-4-blamage tegen NAC zijn laatste duel voor de Rotterdammers.

Marcus Berg kroonde zich met 26 goals tot de meest productieve buitenlander in één seizoen voor FC Groningen. De Zweedse spits maakte Mariano Bombarda het clubrecord afhandig. Met Jeffrey Rijsdijk (21, Sparta) en Danny Post (Haarlem) werden twee middenvelders voor twee jaar gecontracteerd.

Linksbuiten Eljero Elia (22), nog tot 2013 onder contract bij FC Twente, wil naar de Hamburger SV. De Irakese international Nashat Akram (24), een spelmaker van Al Gharafa uit Qatar, tekende voor vier jaar bij de Tukkers.

De KNVB besloot om niet verder te gaan met Nederland B.

Verdediger André Ooijer (34) trekt na drie jaar bij Blackburn Rovers volgend seizoen het shirt van PSV weer aan. Hij ging akkoord met een verbintenis voor één seizoen.

Roda JC houdt kans op lijfsbehoud na 1-0-winst (via Jeanvion Yulu-Matondo) tegen FC Dordrecht. Ze spelen nu tegen Cambuur of FC Zwolle, die afgelopen maandag nog tegen elkaar uitkwamen. MVV kon, ondanks een treffer van Gunter Thiebaut, niet stunten tegen De Graafschap. Het werd 3-2 voor de werkgever van Steve De Ridder en de scorende Stijn Wuytens. De Superboeren treffen in twee duels RKC Waalwijk.

FC Den Bosch huurt volgend seizoen onze landgenoot Fabio Caracciolo (24), een spits, van ADO Den Haag. Hij wordt zo herenigd met Marc Brys, onder wie de aanvaller ook al werkte bij FC Eindhoven.

Louis van Gaal (AZ) werd door zijn collega’s gekozen tot beste trainer van Nederland. Hij won voor de tweede keer de Rinus Michels Award.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content