Kantje boordje

Toen Maged Samy voor het seizoen tegen zijn spelers de hoop uitsprak dat ze even goed zouden doen als STVV het jaar voordien – STVV haalde toen play-off 1 – moesten die spelers even slikken. Zij gingen ervan uit dat het behoud in eerste klasse de opdracht zou zijn, en dat bleek een juiste inschatting. Pas na de laatste speeldag belandden de geel-zwarten voor het eerst op de veilige veertiende plaats, en dan nog enkel omdat Eupen op de laatste speeldag verloor in Mechelen.

Aan gebrek aan ervaring lag het niet. Met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar had Lierse het oudste elftal in eerste klasse. In de kern zaten ook zestien (ex-)internationals, onder wie vijf spelers met WK-ervaring.

Al in de voorbereiding waarschuwde Aimé Anthuenis dat de verdediging onvoldoende sterk was voor eerste klasse. Dat bleek ook, waarbij de defensie ook nog eens getroffen werd door langdurige blessures. In paniek ging de club de transfermarkt op. In totaal trok Lierse tijdens beide mercato’s twintig nieuwe spelers aan.

Na zeven wedstrijden en een magere 1 op 21 werd ‘kampioenenmaker’ Aimé Anthuenis ontslagen. Eric Van Meir haalde 11 op 21, maar ook zijn opvolger Trond Sollied kreeg geel-zwart niet meteen uit de degradatiezone. Onder Sollied haalde Lierse in de gewone competitie 11 op 27, met de play-off erbij 19 op 45.

Met 26 goals (minder dan één per match) had Lierse de op drie na slechtste voorhoede, en was Wesley Sonck na de reguliere competitie topschutter met zes goals.

Achterin stond doelman Eiji Kawashima (na een aarzelend begin een van de beteren bij geel-zwart) in een schiettent. Geen andere eersteklasser incasseerde in de reguliere competitie 58 tegengoals, net geen twee per wedstrijd. Op verplaatsing moest de Lierse keeper zich in vijftien matchen 38 keer (2,5 keer per wedstrijd) omdraaien.

In play-off 2 herademden de spelers. Plots kon Lierse wel aardig voetballen. Het moest zelfs op de rem gaan staan of het had als groepswinnaar nog mogen voetballen om een Europees ticket.

In 36 wedstrijden gebruikten de drie trainers liefst 35 verschillende spelers. Alleen Charleroi had er meer nodig. De schaarse lichtpunten bij de spelers waren naast Kawashima Tomasz Radzinski en Daylon Claasen (die tijdens het seizoen Zuid-Afrikaans A-international werd). Na de komst van Sollied bleek ook Gilberto aardig te kunnen voetballen.

RESULTATEN PLAY-OFF 2A

Cercle Brugge – Lierse 0-0

Lierse – KV Mechelen 1-2

STVV – Lierse 1-2

Lierse – STVV 1-1

Lierse – Cercle Brugge 3-0

KV Mechelen – Lierse 4-3

DOOR GEERT FOUTRÉ

Aimé Anthuenis waarschuwde dat de verdediging onvoldoende sterk was voor eerste klasse.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content