Op de vraag ‘wat vond je van Lierse?’ moest Cerclespeler Karel Van Roose geen seconde nadenken: “Dat ze te pakken waren.” Op Cercle toonde Lierse zich in zijn ware gedaante: een uitstekend voetballend, enthousiast team, dat achterin wel bijzonder kwetsbaar is. De afgelopen week experimenteerde de ploeg in oefenwedstrijden bij de afwezigheid van Algerijns belofteninternationaal Rami Bensebaini met een centraal verdedigend duo bestaande uit Daniel Mojsov en Joan Capdevila. Dat hield achterin alles mooi gesloten, maar op Cercle zat de Spaanse wereldkampioen – als linksachter al gepasseerd door de Egyptische academiespeler Karim Hafez – weer gewoon op de bank, omdat trainer Olivier Guillou het paradepaardje van de academie, Ahmed El Messaoudi, een rij naar achteren schoof bij afwezigheid van Bensebaini. Een succes was dat niet. Het risicospel van de begaafde voetballer bracht de bezoekende verdediging de hele tijd in de problemen, maar de jonge Brusselaar, die vorige zomer naar verluidt voor meer dan 3 miljoen euro naar Qatar kon en doorgaans uitgespeeld wordt als verdedigende middenvelder, is nu eenmaal een van de goudhaantjes van het jonge team.

Uiteindelijk won Lierse voor de derde keer dit seizoen van Cercle, en vermijdt het een zespuntenachterstand, die goed was geweest voor een quasi onafwendbare degradatie.

Dolgelukkig stormde eigenaar/voorzitter Maged Samy na de wedstrijd het veld op om zijn spelers te feliciteren. Samy was eerder gearriveerd via Amsterdam en vertrok zondag opnieuw. Communiceren over wat er na PO3 gebeurt, doet Lierse voorlopig niet, ook niet bij monde van CEO Jan Van Elst, die aangaf pas naar buiten te willen treden zodra er meer zicht is op hoe het sportief afloopt.

De kans dat Maged Samy bij degradatie de stekker uit het stopcontact trekt, is nagenoeg onbestaande. Ook het academieproject wordt voortgezet, al wordt er wel gestreefd naar een beter evenwicht met ervaren spelers. Voor de grote kuis van twee maanden geleden waren de ervaren spelers niet echt de sterkhouders.

Afgelopen week werd de optie op Wanderson en academiespeler Manuel Benson gelicht. Beiden beloonden die verbintenis met een sterke prestatie. Verdediger Mojsoven de makkelijk scorende spits Etien Velinkonja,die op het Lisp arriveerden tijdens de wintermercato en samen met doelman Boban Bajkovic als enige oudere spelers de grote kuis overleefden, zouden niet afkerig staan tegenover een verlengd verblijf, maar enkel in eerste klasse. Joan Capdevila gaf al eerder aan dat het zijn bedoeling is om in oktober terug te keren naar de Indiase profcompetitie, waar hij een veelvoud verdient van wat hij bij Lierse opstrijkt.

Olivier Guillou, die op dit moment geen geldig trainersdiploma heeft en daarom Daniel Simmes bij zich heeft in de staf (die heeft wel zijn Pro License gehaald), vatte alvast een paar weken geleden de Belgische trainersopleiding aan. Hij treft er Arnar Vidarsson,tot voor kort hoofdtrainer van Cercle. Guillou liet al weten dat hij die Vidarsson best een geschikte kerel vindt en het betreurt dat hij geen hoofdtrainer meer is.

DOOR GEERT FOUTRÉ

De kans dat Maged Samy bij degradatie de stekker uit het stopcontact trekt, is nagenoeg onbestaande.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content