Anderhalve week geleden bereikte voorzitter Gaston Vets een akkoord met ex-Anderlechtclubdokter Renno Roeland waarbij die zich engageert om op parttime basis de reeds uitgebreide medische staf van Lierse te vervoegen. Vorige week maakte de Kempense sportkiné Jef Geys ook een eerste evaluatie van vibratietraining waar hij per 10 juli mee startte bij de Kempense club. Bij de Nederlandse topsporttrainer Henk Kraaijenhof pikte Geys de Nemesmethode op, afkorting voor Neo-musculaire Mechanische Stimulatie. Bij Lierse betrof het sessies waarbij de spelers telkens tien keer één minuut afgewisseld met rust op de trilplaat gingen staan met de benen gebogen. Geys, een paar jaar geleden nog actief bij Westerlo als kiné, begeleidde vorig jaar de revaliderende Marc Schaessens die hij nog van Westerlo kende. Via Schaessens kreeg hij van de Lierse medische staf met toestemming van trainer Emilio Ferrera een kans om de spelers aan de test te onderwerpen. Vorig jaar stond de enige Nemesmachine in België al even bij Club Brugge, maar daar werd geen gebruik van gemaakt. Individuele sporters én buitenlandse clubs zijn al vertrouwd met de Nemes-trilplaat. Willem II maakt van het apparaat gebruik, net als Juventus, terwijl topvoetballers als Davids en Kluivert de homeversie van het apparaat (kostprijs 6000 euro, tegenover 9000 voor het origineel) voor eigen gebruik aankochten.

Door tijdsgebrek haalde bij Lierse maar één speler de vereiste 120 trilminuten verspreid over twaalf sessies : Geir Frigard won zeven procent aan snelle spierweefsels en sprong vier centimeter hoger terwijl Fassotte die negentig minuten ’trilde’ vijf procent snelle spierweefsels bijwon en drie centimeter hoger sprong.

Het nieuwe van de methode is dat met de machine telkens één minuut constante spieractiviteit over het hele lichaam plaatsvindt zonder belasting op gewrichten. Geys benadrukt dat de methode niet dezelfde is als de powerplaterage die in de fitnesscentra woedt en die bij amateursporters de indruk wekt dat ze zittend topatleten kunnen worden. Het is niet de bedoeling dat de spelers van Lierse voortaan zittend op hun achterste in topvorm komen terwijl de trainer rustig zijn krant leest. De methode werkt aanvullend op de gewone intensieve trainingsarbeid, niet vervangend.

De positieve effecten van de Nemesmethode zijn tweeërlei. Vooreerst neemt de explosieve kracht (spronghoogte, startsnelheid) toe, terwijl ook het revalidatieproces van de geblesseerde sporter zodra die pijnvrij kan werken versneld wordt. Het effect van één kuur duurt zo’n drie maanden. Geys : “Voor een voetbalclub is het ideaal om de testen twee keer te doen : één keer in de voorbereiding en één keer tijdens de winterstop.”

Of Lierse doorgaat met de Nemesmethode wordt deze week op de club geëvalueerd. Als het advies van de medische staf positief is, wil voorzitter Vets het experiment in de begeleiding opnemen. “Iedereen weet wat mijn ambities zijn. Ik vraag veel van trainers en spelers, dan is het ook logisch dat ik ze de middelen geef om die ambities waar te maken.”

door Geert Foutré

‘Het is logisch dat ik de spelers de middelen geef om mijn ambities waar te maken.’ (Gaston Vets)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content