Met een gelijkspel tegen Cercle behoudt Lierse de kloof met de hekkensluiter maar schiet het niets op. Met vier op vijftien zorgde de trainerswissel niet echt voor een schokeffect.
Aanvankelijk stelde Lierse als doel een dertiende plaats, en zat het op koers toen eind september voorzitter Maged Samy het op een presentatie plots over mogelijke deelname aan play-off 1 had. Voor de elfde speeldag tegen Charleroi voerde de voorzitter plots de druk op technische staf en spelers op. Op dat moment had Lierse 10 punten op 30. Sinds die elfde speeldag haalde Lierse nog 7 op 30 (drie punten met Chris Janssens, vier met Hany Ramzy). Ramzy’s harde sportieve analyses hebben het zelfvertrouwen van zijn spelers alvast niet opgekrikt. Na Genk laakte de nieuwe trainer openlijk het gebrek aan kwaliteit voorin en achterin. Kwaad op zijn spelers was hij niet. “Ze doen erg hun best, maar een aantal is niet goed genoeg voor eerste klasse. Er moet kwaliteit bij, voorin en achterin”, zei hij vlakaf, met een blik die vrij vertaald zegde: waar ben ik toch aan begonnen? Weinig opbeurende woorden voor de spelers met wie hij op dat moment nog minstens drie wedstrijden door moest.
Dat Lierse zich het afgelopen jaar kapot bezuinigd heeft, ten koste van het sportieve, heeft ontslagnemend CEO Jesse De Preter, de man achter de besparingen, altijd ontkend. “We hebben zelfs een beter team dan vorig seizoen”, zei hij een paar weken geleden nog.
De tijd dat spelers van Lierse zwommen in het geld is voorbij. Slechts vijf spelers uit de huidige selectie waren al op het Lisp toen de bezuinigingen op 1 juli 2011 – toen De Preter aan de slag ging – aangevat werden. Drie van hen speelden dit seizoen nog geen minuut: Frédéric Frans en Daylon Claasen revalideren, op Lance Davids wordtniet meer gerekend. Alleen Dodo Elgabas krijgt regelmatig speelminuten. Matz Sels, in de vette jaren invallersdoelman, was nooit een van de grootverdieners.
Vooral de afwezigheid van Claasen, bindmiddel tussen middenveld en aanval, weegt sportief zwaar door. In het systeem dat Lierse dit seizoen vaak hanteert (4-2-3-1) ontbreekt een nummer tien. Maged Samywilde graag de 33-jarige Zvonimir Vukic van Partizan Belgrado, maar op de laatste dag van de transfermarkt ging die deal ondanks een mondeling akkoord niet door.
Met een kwaliteitsinjectie tijdens de komende transferperiode hoopt Lierse play-off 3 te vermijden. Dat kan met spelers van Wadi Degla, die door dezelfde eigenaar betaald worden, maar niet aan spelen toekomen omdat de competitie in Egypte al bijna een jaar stilligt, of met voetballers die bij Belgische topclubs amper aan spelen toe komen. Voor de scouting zorgt Ruud Kaiser, tot voor twee maanden technisch directeur maar sinds de komst van Hany Ramzy – de nieuwe TD, wegens niet in het bezit van een officieel trainersdiploma – hoofdscout. Kaiser stelde samen met De Preter en Samy de huidige spelerskern samen. Vandaag legt hij zijn huiswerk voor aan Ramzy en Samy. De Preter stapte vorige week zelf op, wegens uiteenlopende meningsverschillen met de voorzitter. Daardoor komt Maged Samy, die zich het afgelopen jaar tijdens de bezuinigingsronde op de achtergrond hield, weer helemaal zelf aan het roer.
Niet alleen De Preter verdween de voorbije dagen uit het organigram. Perschef Terry Verbiest, een van de oudgedienden, werd twee weken geleden op aangeven van Samy ontslagen. De verantwoordelijke voor de organisatie, COO Katrien De Ceulaer, blijft wel op post.
Lierse heeft ook naast het veld nog werk. Qua publicitaire inkomsten is Lierse, op de bijdragen van hoofdsponsor Wadi Degla, Lotto en een paar kleinere sponsors na, een woestijn. Van het tv-geld, een belangrijke bron van inkomsten, gaat een deel rechtstreeks naar de stad, ter afbetaling van de lening voor het stadion, die nog loopt tot 2015. Een degradatie naar tweede klasse zou niet alleen een sportief drama zijn én een kaakslag voor Wadi Degla, dat de voorbije vijf jaar zowat 30 miljoen euro geïnvesteerd heeft, maar de club qua inkomsten opnieuw helemaal afhankelijk maken van Wadi Degla. Terwijl Maged Samy in 2007 Lierse overnam met de bedoeling om op termijn winst te maken. Dat zit er nog niet meteen in.
DOOR GEERT FOUTRÉ
Qua inkomsten is het Lisp, op de bijdragen van hoofdsponsor Wadi Degla, Lotto en een paar kleinere sponsors na, een woestijn.