‘Bestuur buiten’ prijkte net voor de aftrap op de shirts van een aantal Liersesupporters, maar na de match juichten alle bezoekende fans hun team weer hartstochtelijk toe. Zo snel kan het omslaan in een wedstrijd waarin de bezoekers na nonchalant verdedigen na een uur best met 4-0 hadden kunnen achterstaan. Tot Slavisa Stojanovic met drie geslaagde wissels de kentering inzette. “Soms lukt dat, soms ook niet, er komt wat geluk bij kijken”, gaf de nieuwe trainer toe. Het was al van in 2007 geleden dat Lierse nog eens gescoord had op Sclessin, en van 2003/04 dat geel-zwart uit Luik nog eens een punt meepakte. De laatste uitoverwinning dateert intussen al van 25 mei 1997. Op die warme zondagmiddag won Lierse met 0-3 in Luik en vierde er zijn recentste landstitel.

Intussen is Lierse al gewend aan de aanpak van de nieuwe trainer, die een schokgolf over het Lisp joeg, veeleisend als hij was tegenover iedereen, net zoals hij veeleisend is voor zichzelf. In vergelijking met Stanley Menzo wordt niet méér, maar anders getraind. Terwijl Menzo hard was tegen de jongeren om hen beter te maken, is Stojanovic hard voor iedereen. Zondag keek iedereen op toen linksachter Florent Hanin,die nog geen minuut gemist had, naast de kern viel. Ook het paradepaardje van de academie, het talent Ahmed El Messaoudi, zat voor het eerst op de bank. Eind augustus legde Lierse nog een Qatarees bod van 3,5 miljoen euro naast zich neer voor de jonge verdediger die toen amper 20 competitiewedstrijden op de teller had. Voortaan gaat Lierse ook voor elke wedstrijd in afzondering. Dat was al sinds de tijd van Aimé Anthuenis geleden.

Net als Menzo speelt Stojanovic met één spits, al is er meer de intentie om doelgericht te voetballen. Op Standard trok Lierse met tien man naar voren en dwong het meer hoekschoppen af dan de thuisploeg. Ononderbroken benadrukt de nieuwe trainer dat ze voor niemand moeten onderdoen. Stilaan sijpelt dat geloof in eigen kunnen terug in de groep.

Vorige week haalde Lierse op aandringen van de nieuwe trainer een bijkomende doelman. Sinds geel-zwart in 2010 terugkeerde in eerste klasse, is Boban Bajkovic al de achtste keeper die in de Jupiler Pro League tussen de palen stond. In de slotfase van zijn eerste wedstrijd was de voormalige goalie van Rode Ster Belgrado de man van de match. Helaas voor Stojanovicspeelt zijn team niet elke week tegen Anderlecht of Standard, waar de concentratie vanzelf komt. De nieuwe trainer weet dat het zijn team niet aan voetballend vermogen of talent ontbreekt, maar aan concentratie: “We hebben een erg jong team, met veertien spelers onder de 22 jaar. Dan moet je meer aandacht besteden aan een hele match lang geconcentreerd blijven, en de spelers duidelijk maken dat een wedstrijd negentig minuten duurt en niet één helft. En eraan werken opdat ze ook geconcentreerd blijven bij stilstaande fases, bijvoorbeeld.” Zaterdag mogen de jonkies van Lierse dat tegen Zulte Waregem eens tonen.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Terwijl Menzo hard was tegen de jongeren , is Stojanovic hard voor iedereen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content