Op de persvoorstelling van Lierse noemde sterke man Maged Samy als de beste transfer van dit seizoen: “de nieuwe samenwerking met KFC Turnhout”. Een jaar nadat er problemen tussen beide clubs rezen, werden alle plooien glad gestreken, ook al bleef de aan Turnhout beloofde verdedigende middenvelder Christopher Meyers in extremis op het Lisp, om de speelkansen van een ander Liers talent dat al aan Turnhout uitgeleend is ( Thomas Wils, broer van Gentspeler Stef) niet te hypothekeren. Samen met Wils werden ook doelman Nathan Goris en belofte Senne De Swert voor één jaar uitgeleend.

Een jaar geleden trok Wadi Degla plots zijn handen af van Turnhout toen blauw-wit van derde naar tweede gepromoveerd was, omdat ook Lierse in die reeks was blijven hangen. Artikel 308 van het KBVB-reglement zegt duidelijk dat twee clubs in eenzelfde reeks niet dezelfde eigenaar mogen hebben om belangenvermenging te vermijden. Het oude bestuur van Turnhout wees een compromis af – waarmee de club aan zijn licentie zou verzaken en in derde zou blijven, waardoor de door Wadi Degla verstrekte lening (om en bij de 600.000 euro) niet terugbetaald moest worden – en koos voor de sportieve ambitie en spande een rechtszaak in. Omdat er een jaar later geen financiële alternatieven haalbaar bleken, knoopte de nieuwe sterke man bij Turnhout, oud-burgemeester Marcel Hendrickx, opnieuw onderhandelingen aan met Wadi Degla, vertegenwoordigd door advocaat Vic Van Sande, samen met Neel De Ceulaer de enige Belgische bestuurder bij Lierse.

Het akkoord van vier juni bepaalt dat Turnhout zijn onafhankelijkheid behoudt, maar Wadi Degla heeft wel de volledige financiële controle over de club. Turnhout ziet in de vzw dezelfde Egyptische bestuurders opduiken die ook in het Liersebestuur zitten. Alleen, zegt Van Sande, moet er een andere oplossing komen mocht Lierse zakken en Turnhout het behoud in tweede veiligstellen. Dat kan een fusie zijn, of Turnhout kan aan zijn licentie voor tweede verzaken, met de belofte dat Wadi Degla alles in het werk stelt om opnieuw kampioen te worden in derde klasse.

Zonder de promotie van Lierse naar eerste was de nieuwe overeenkomst tussen Turnhout en Wadi Degla nooit geldig, geeft Van Sande toe. “Want artikel 308 is op ons van toepassing indien wij in dezelfde reeks uitkomen. Lierse en Turnhout zijn volgens dit akkoord zusterclubs, dat kan niet ontkend worden.” Door de overeenkomst, afgesloten voor onbepaalde duur, vergroot Wadi Degla (dat ook Lierse en de JM Guillou Academy controleert) zijn Belgische basis. S

GEERT FOUTRé

Zonder de promotie van Lierse naar eerste was de nieuwe overeenkomst tussen Turnhout en Wadi Degla nooit geldig.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content