Lachen is een beetje zijn handelsmerk. De 22-jarige Ivoriaanse aanvaller, die via Herman Van Holsbeeck bij Lierse voor het eerst in Europa voetbalde, beschikt duidelijk over een opgeruimd karakter. Ook al was het leven voor hem tot nu toe al hard. “Dat vind ik het allergekste hier”, verklaarde de PSV-speler in de Telegraaf. “Als je het vergelijkt met Afrika, hebben jullie alles. En toch wordt er zo veel geklaagd. Over de files, belastingen, allemaal onbelangrijke dingen. Bij ons is de mentaliteit eigenlijk precies omgekeerd. De mensen hebben bijna niks, maar proberen er elke dag wat van te maken door met mekaar plezier te hebben.”

Koné weet wat armoede is. Toen hij twaalf was, overleed zijn vader, die als vrachtwagenchauffeur de kost verdiende. Hij liet een uitgebreid nageslacht achter met drie vrouwen en vijftien kinderen. Met lede ogen zag Koné zijn grote familie almaar verder in de armoede sukkelen. “Ik voetbalde in die tijd gewoon voor het plezier op straat. Maar vanaf toen moest en zou ik profvoetballer worden om geld te verdienen voor mijn familie”, stelt hij. “Tot vandaag heb ik een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zo laat ik momenteel een appartementencomplex bouwen zodat ze beter kunnen wonen.”

Niet alleen voor zijn familie voelt Koné zich verantwoordelijk. Ook voor zijn hele land, dat sinds zes jaar door een burgeroorlog wordt verscheurd. “Met de nationale ploeg laten we zien hoe het ook kan”, beweert hij. “De spelers zijn afkomstig uit beide rivaliserende stammen. We worden door zowel de regeringstroepen als de rebellen toegejuicht. Toen we ons plaatsten voor het WK, straalde het hele land voor even eenheid uit. Het is jammer dat we dat niet konden herhalen door het winnen van de Afrika Cup.”

Koné heeft een vastomlijnd plan voor zijn loopbaan. Hoewel hij nog tot 2010 onder contract ligt, ziet hij zichzelf niet die vier jaar volmaken in Eindhoven. “Nee, het is de bedoeling hier nog twee seizoenen te spelen en dan een transfer naar Manchester United te maken, mijn droomclub. En na drie jaar wil ik nog drie seizoenen bij AC Milan spelen. Ik weet ook wel dat dit heel moeilijk is. Maar onmogelijk is het zeker niet.”

Zijn keuze voor PSV heeft een bijzondere achtergrond, zo blijkt. “Voor mij speelt ook mee dat er al vaak spelers vanuit hier naar Manchester vertrokken : Stam, Van Nistelrooij, Park.” De fascinatie voor het natte en winderige Manchester ontstond in het snikhete Anyama voor een televisie. “Het voetbal, het shirt, het stadion. Als kind was ik helemaal weg van Eric Cantona. Die zag ik zulke mooie dingen doen op het veld. Zijn agressiviteit heb ik niet, want ik zal nooit over een hek springen om een supporter te trappen. Maar net als hem heb ik de absolute wil om te winnen.”

Afrika ligt diep in zijn hart verankerd. “Ik zal na mijn carrière echt niet gaan rentenieren in Monaco of een andere speciale bestemming opzoeken. Het is niet mijn doel om geld bij elkaar te voetballen voor een zonnige oude dag. Zolang er in Ivoorkust kinderen zijn die niet naar school kunnen en geen toekomst hebben, is het mijn levensdoel om mijn landgenoten te helpen”, beweert de diepgelovige moslim, die vijfmaal daags bidt en zich strikt aan de vastenperiode van de ramadan houdt.

Een dominant spelend Oranje, met Wesley Sneijder en Robin van Persie (in plaats van Dirk Kuijt) verrassend in de basis, versloeg afgelopen weekend een teleurstellend Kameroen met 1-0. Ruud van Nistelrooij scoorde.

PSV vond met Oscar Moens (33), die transfervrij weg kon bij Willem II en voor twee jaar tekende, een nieuwe ervaren doublure voor de Braziliaan Gomes. Phillip Cocu (35) wil nog een seizoen doorgaan, want de onderhandelingen over een contractverlenging werden weer opgestart.

Timothy Derijck (19, ex-Anderlecht) verdedigt vanaf volgend seizoen opnieuw de kleuren van Feyenoord. De verdediger/middenvelder, die was uitgeleend aan NAC, krijgt van Erwin Koeman een nieuwe kans om zijn waarde te bewijzen.

Alfons Groendendijk promoveerde bij Ajax. De oud-middenvelder wordt immers assistent van Henk ten Cate. Afgelopen seizoen leidde hij de A-junioren. Halverwege de jaren negentig speelde de nu 42-jarige Groenendijk bij Sparta onder Ten Cate. Met de Roemeense rechterverdediger George Ogararu (26) van Steaua Boekarest, die voor vier jaar tekende, werd een eerste nieuwkomer vastgelegd.

Onze landgenoten Onur Kaya en Siebe Blondelle (beiden 20) blijven minstens tot 2010 bij Vitesse. De talenten lieten hun contract openbreken.

Dirk Schoofs (26, ex-Lommel) is heel tevreden bij TOP Oss. De middenvelder verlengde zijn overeenkomst met vijf jaar.

Kristof Aelbrecht (25), een andere landgenoot, verlaat MVV. De spits tekende voor een seizoen bij FC Eindhoven.

Kees Zwamborn blijft nog twee jaar langer als technisch directeur verbonden aan Willem II.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content