Ze worden de ambassadeur van de Hollandse School genoemd, maar opnieuw bleef dit seizoen voor de club van de ambitieuze voorzitter Dirk Scheringa de beloning uit. Voor Louis van Gaal is het op één na beste seizoen uit de clubgeschiedenis niettemin geslaagd, al denken zijn spelers daar anders over.

AZ zit in een fenomenale groeispurt, haalde met een tweede plaats en een plaats in de zestiende finales van de UEFA-cup de doelstellingen ruimschoots, maar Alkmaar rouwt omdat het slechts een ticket voor het UEFA-cuptoernooi verdiende. “Wij draaiden het beste seizoen sinds 25 jaar. Als je 74 punten haalt en 78 goals maakt in de Eredivisie, dan is dat een fantastische prestatie”, weet Van Gaal. “Toch staan er bij ons maar acht man aan het hek, terwijl in Groningen duizenden mensen op de markt stonden. Dat krijg je dus met het verwachtingspatroon dat door de media is gecreëerd.”

Die opgeblazen verwachtingen zijn natuurlijk niet nergens op gebaseerd. AZ groeide de afgelopen twee jaar uit tot ambassadeur van het Nederlandse voetbal, was vorig jaar halve finalist in de UEFA-cup, bondscoach Marco van Basten ziet de selectie als de ultieme goudmijn en scouts van grote Europese clubs vinden blind de weg naar Alkmaar. De ploeg haalde tien punten meer dan onder Co Adriaanse, maar bij de voetballers overheerst het gevoel dat het alweer misging op een cruciaal moment. Excuses zijn er niet. Het is dan ook niet zo gek dat Joris Mathijsen moeite heeft om te spreken over een geslaagd seizoen. “Wij zijn dit jaar de dupe van die tweede plaats. Dat is zwaar balen. Het slechtste van dit systeem met play-offs is dat we nog helemaal buiten de prijzen hadden kunnen vallen, als Ajax niet in de bekerfinale had gestaan. Ik vind dat we dat zeker moeten veranderen. Een nummer twee mag nooit met lege handen staan. Belachelijk. Wij wilden dit seizoen een prijs halen, dat is niet gelukt. De kwalificatie voor de Champions League was niet zozeer een prijs, maar wel het hoogste wat we nog konden bereiken. Nu is het moeilijk om tevreden te zijn”, stelt de centrale verdediger.

AZ krijgt met de verhuizing naar zijn nieuwe stadion een impuls, maar voorzitter Scheringa had in zijn DSB-arena natuurlijk graag een babbeltje gemaakt met Roman Abramovitch (Chelsea) of Silvio Berlusconi (AC Milan). Sportief en financieel zou het kampioenenbal een belangrijke magneet zijn voor zijn club. AZ heeft de naam fiks te betalen, maar het komt niet in de buurt van de topsalarissen die PSV, Ajax en Feyenoord wel kunnen ophoesten. Vandaar dat Kenneth Perez naar Ajax vertrekt. Maarten Martens (ex-Anderlecht en RKC) wordt de opvolger van Barry van Galen, die stopt, maar waarschijnlijk als scout voor de club actief blijft.

Finale Amstel Cup : Ajax- PSV (2-1) met twee doelpunten van de onvermijdelijke Klaas-Jan Huntelaar.

Benjamin De Ceulaer (22, ex-Sint-Truiden), die dit seizoen werd uitgeleend aan RKC, mag na een positief gesprek met trainer Erwin Koeman straks naar Feyenoord. De aanvaller, die revalideert van een kuitbeenbreuk, herstelt al in Rotterdam.

Stein Huysegems (ex-Lierse) kreeg van AZ een voorstel om zijn contract met twee seizoenen te verlengen, maar schermt met interesse van Feyenoord.

Dennis Duinslaeger (23, ex-Moeskroen, AA Gent en Antwerp) speelt vanaf volgend seizoen voor FC Eindhoven. Hij moet de naar PSV terugkerende Jelle ten Rouwelaar vervangen en kreeg een contract voor een seizoen met optie.

Heracles verzekerde zich van de diensten van Björn Daelemans (28). De oud-speler van Verbroedering Geel komt transfervrij over van RBC en tekende voor twee seizoenen.

Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) troefde Jefferson Farfán (PSV) af in de strijd om de Johan Cruijff-prijs voor het Talent van het Jaar 2006.

Danny Mathijssen (23) krijgt een nieuwe kans bij AZ. De middenvelder werd in de terugronde verhuurd aan RKC, maar ligt nog tot 2008 onder contract.

Didier Dheedene (34), die afgelopen weekend met A.Wenen kampioen werd in Oostenrijk, is in beeld bij FC Utrecht.

Marco van Basten en John van ’t Schip begonnen met zeventien spelers aan een vierdaags trainingskamp. John Heitinga (Ajax) is een onverwachte deelnemer, Patrick Lodewijks en Ron Vlaar (Feyenoord), Edgar Davids (Tottenham), Wilfred Bouma (A. Villa), Urby Emanuelson (Ajax) en Martijn Meerdink (AZ) kregen geen uitnodiging.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content