Welke spelers in hun eigen ploeg hebben de potentie om in de eerste klasse mee te draaien ?

Dirk Geeraerd : “Mijn doelman Tom Hofman (33). Vertoefde eventjes bij AA Gent, maar werd toen gebarreerd door Frédéric Herpoel. Dat is geen schande. Dan spreken we toch over een Rode Duivel, hé. Hij is nu al de dertig gepasseerd en zal waarschijnlijk nooit meer de stap zetten. Als ik sommige clubs zie sukkelen met hun keepers, dan prijs ik me gelukkig met hem. Die jongen heeft het voetbal altijd willen combineren met zijn job en geloofde misschien te weinig in zijn eigen mogelijkheden. Het is soms een kwestie van lef hebben en tonen. Abou Keita (25) kan de stap maken, als hij zijn progressie voortzet. Maar hij rekent nog te veel, vooral inzake loopvermogen. Hij kan de negentig minuten aan, maar het zal nooit gebeuren dat hij na een uur is leeggespeeld. Abou telt bij momenten zijn meters. Ook Anouar Bou-Sfia (23) ontwikkelt zich heel goed. Werd miskend bij Beveren, was het daar gewoon de bal af te pakken en breed te spelen naar de Ivorianen, die de actie mochten maken. Nu durft hij het initiatief nemen.”

Peter Maes : “Niemand, want ik wil liever geen polemiek opstarten in mijn eigen ploeg door bepaalde spelers naar voor te schuiven.”

Peter Balette : “Een heel moeilijke vraag, want ik ga hiermee waarschijnlijk veel jongens een beetje pijn doen. Maar als je volgens het criterium jong en talentvol werkt, dan moet ik zonder twijfel kiezen voor Wouter Scheelen. Daar kan je gewoon niet omheen, want hij wordt ook geselecteerd voor de nationale ploeg min-20-jarigen. Een goede linksvoetige voetballer is sowieso al een curiosum. Wouter kwam met de fusie mee van Overpelt-Fabriek. Kende vorig jaar een moeilijk seizoen, ook al door zijn leeftijd en een gebrek aan regelmaat in zijn prestaties. Maar Wouter verteerde de overstap naar tweede probleemloos. Hij is zeker nog niet compleet als voetballer, door de zware belasting met zijn laatste jaar regentaat LO. Hij moet nog groeien. De laatste pass is voor elke buitenspeler voor verbetering vatbaar, want daar moet je de perfectie nastreven. Wij spelen in een 4-3-3-veldbezetting, waarbij hij zich als diepste linkerflank heel aanvallend mag uitleven. Maar ook verdedigend moet hij zijn taken uitvoeren. De omschakeling, dat kan nog beter. Hij heeft dat goed opgepakt. Daar had ik lange tijd wat schrik voor, maar Wouter toonde zich een goede leerling. Loopt met veel overtuiging te voetballen en krijgt ook vertrouwen. Ik denk dat hij tot nu toe het grootste aantal speelminuten verzamelde. Een overstap naar een eersteklasser komt nog wat te vroeg, gezien zijn leeftijd en progressiemarge. Voor zijn ontwikkeling is het beter dat hij eerst nog een jaar meedraait aan de kop in de tweede klasse. Liever eerst wat investeren in zichzelf dan weg te kwijnen op het hoogste niveau. Maar wie ben ik om hem tegen te houden ? Dat hij nu al voor Westerlo tekende, is zijn persoonlijke keuze.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content