Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Het was een lange rij clubs die de voorbije maanden naar Georges Leekens hengelde. Tenminste, dat zei hij zelf. Voor zover bekend onderhandelde de 58-jarige trainer enkel met zijn ex-clubs Moeskroen en Lokeren. Dus zal het wel meegevallen zijn met de interesse. Dat ze hem wilden in de Emiraten, wordt best ook met een zak zout genomen. Laurent Denis, de in de corruptiezaak rond gokchinees Zheyun Ye in opspraak gekomen juridisch adviseur van Leekens, stuurde eerder al Emile Mpenza en Nenad Jestrovic de zandbak in. Dat gebeurde toen niemand hen nog wilde. Overigens wordt voor waar verteld dat Leekens zelf contact zocht met Moeskroen en Lokeren, wat nóg een ander licht werpt op al die zogenaamde interesse.

Zeker is dat Leekens al met Moeskroen onderhandelde de dag dat in Spa de Profvoetballer van het Jaar werd bekendgemaakt. Dat gebeurde over de grens in Frankrijk en mondde uit in een mondeling akkoord vorige week maandag, wat door voorzitter Philippe Dufermont ook wereldkundig werd gemaakt. Dat was echter buiten Laurent Denis gerekend, die alles opblies door de constructie die was uitgedacht om Leekens financieel haalbaar te maken : de trainer zou participaties krijgen in Dufermonts Spaanse bedrijven. Andere mogelijkheid is dat er voorkennis van zaken in het spel was, gezien Denis’ (dubbel)rol ook als juridisch adviseur van Lokeren. Diezelfde maandagavond zat Leekens immers samen met Roger Lambrecht – niet in Frankrijk, maar in een West-Vlaams restaurant. Die avond ook zette hij al zijn handtekening onder een contract met Lokeren.

Omdat in deze soap alles kan, is het best mogelijk dat Leekens er ’s anderendaags zelf niet meer wijs uit geraakte en enigszins in paniek verkoos om gewoon bij AA Gent te blijven. Maar Lambrecht wordt niet graag afgescheept. En dus hield hij Leekens aan zijn handtekening. Ook mogelijk is dat Leekens op dinsdag gewoon zijn opstapvergoeding (250.000 euro) in het Ottenstadion ging regelen. Vandaar de brede glimlach van Michel Louwagie. Want voor alle duidelijkheid : wilde Leekens van AA Gent af, omgekeerd was het verlangen even groot. Dus, geen gedoe met advocaten en geld direct in het handje ? Big smile !

Gek zijn, fortuin hebben en Leekens willen : Dufermont en Lambrecht lijken wel klonen. Zij noemen Leekens een toptrainer, maar een coach voor de top is hij zeker niet. Dat is degene die AA Gent hoger brengt dan de vierde plaats. Daarvoor sprak Gent ondertussen met Trond Sollied. Maar schrik niet als het Albert Cartier wordt. En omdat gek altijd gekker kan, informeerde Moeskroen na het njet van Leekens direct naar Erik Gerets, want topvijf en Europees voetbal : voor minder gaat Dufermont niet. Courage, Marc Brys ! S

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content