Jürgen Klinsmann treedt uit anonimiteit en wordt Duits bondscoach.

“We veroorzaken zeker geen revolutie, maar verkiezen met de Mannschaft gewoon een nieuwe start te nemen. De ploeg moet opnieuw enthousiasme en gedrevenheid tonen”, verklaarde Bayern-Münchenmanager Uli Hoeness na de aanstelling van Jürgen Klinsmann als nieuwe bondscoach. De voormalige spits, die deze week veertig wordt, kreeg van Franz Beckenbauer – die als ambassadeur voor het WK van 2006 zijn functie bijzonder serieus opneemt een telefoontje na een zoektocht van meer dan een maand als opvolger van de opgestapte Rudi Völler. DerKaiser moest immers afrekenen met een pak afzeggingen. Om de meest uiteenlopende redenen verkozen Arsène Wenger, Otto Rehhagel, Morten Olsen, Ottmar Hitzfeld, Winfried Schäfer, Lothar Matthäus, Christoph Daum en Guus Hiddink niet in te gaan op het aanbod om de Mannschaft binnen twee jaar in eigen land naar de wereldtitel te loodsen.

Maar de Duitsers volgden handig het voorbeeld van Nederland. Want evenals Marco van Basten bezit Klinsidan wel een trainersdiploma, het ontbreekt de oud-spits aan ervaring als trainer. Beckenbauer greep dan maar terug naar Holger Osieck (55) als assistent-bondscoach. Hij was tot september vorig jaar nog verantwoordelijk voor Canada, maar lag samen met de voorzitter van Bayern München aan de basis van de WK-winst in 1990 in Italië. Bovendien werd een andere oud-spits, Oliver Bierhoff, aangesteld als manager van de Duitse nationale ploeg.

Het kostte heel wat gezwoeg om Klinsmann te overhalen. De Duitse voetbalbond was immers met een loodzware delegatie naar Los Angeles, de huidige anonieme woonplaats van Klinsmann, afgereisd. Er werd uitvoerig gepraat en geanalyseerd waar het momenteel fout loopt met het Duitse voetbal. Daar waar er eerst werd gedacht aan een adviserende rol voor Klinsmann, besloot de top van de Duitse voetbalbond om met een trio van experts te werken.

De 108-voudige international (47 doelpunten), werkte nog nooit als coach. Dat hoeft op zich geen handicap te zijn, want Klinsmann krijgt de steun van de invloedrijkste oud-speler (Beckenbauer) van zijn land. Gary Mabbutt, een oud-ploeggenoot van Tottenham, heeft er alvast vertrouwen in. Vier maanden geleden verklaarde hij nog in The Observer : “Het zou mij niet verbazen als Jürgen binnen de vijf jaar trainer zou zijn van Duitsland.” De terugkeer op het voetbalveld kwam dus wat sneller dan algemeen verwacht. (FV)

CLAUDIO PIZARRO (25, Bayern München) werd geopereerd aan de schedel. MARKUS BABBEL (31) werd door VfB Stuttgart weggehaald bij Liverpool. FELIX MAGATH maakte bekend dat doelman en aanvoerder Oliver Kahn zeker tot 2006 bij Bayern München blijft. JAN SIMAK (25) verliet Leverkusen voor Sparta Praag. JENS JEREMIES (30) zal niet meer uitkomen voor de nationale ploeg. De verdedigende middenvelder van Bayern München speelde 55 interlands en scoorde daarin een keer. JOHAN MICOUD verlengde zijn overeenkomst bij Werder Bremen tot 2007. Daarnaast werden er met de Finse centrale verdediger Petri Pasanen (23, Ajax, vier jaar) en de Deense middenvelder Daniel Jensen (25, Murcia, vier jaar) nog twee versterkingen in huis gehaald. MARTIN MAX (35) stopt ermee. De Duitse spits van Hansa Rostock wil nog wel, maar zijn beide enkels werken niet meer mee. LIGAPOKAL. Leverkusen, dat dankzij strafschoppen Hansa Rostock uitschakelde, speelt vanavond zijn halve finale tegen Bayern München. VfB Stuttgart, met 3-0 te sterk voor VfL Bochum, speelt morgen tegen Werder Bremen. De winnaar wordt beloond met 1,3 miljoen euro. (FV)

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content