Wat komt de vroegere doelman van Boca Juniors bij Getafe doen ?

Midden tijdens het WK voetbal in Duitsland ging een, nochtans niet onbelangrijke, transfer bijna onopgemerkt voorbij : de overstap van RobertoCarlosAbbondanzieri (34) naar Getafe. De man ik kwestie stond nochtans onder de lat bij de nationale Argentijnse ploeg en was ook vaste keus bij Boca Juniors, één van de meest prestigieuze Argentijnse teams. Maar kennelijk was de aantrekkingskracht van de Liga nog sterker, ook al betrof het maar een verhuis naar een bescheiden ploeg. “Ik voelde me wel goed bij Boca Juniors, maar ik had toch de indruk dat ik het er een beetje gezien had. Ik had ook de kans om te tekenen bij FC Bazel, maar er gaapt toch een hemelsbreed verschil tussen de Zwitserse competitie en de Spaanse elite. Ik had echt zin om in een groot kampioenschap aan te treden, dat ik al lang via televisie volgde. Bovendien kom ik terecht in Madrid, wat toch een zeer mooie stad is, en ben ik niet verplicht om een nieuwe taal te leren…”

Abbondanzieri geeft toe dat hij niet bijgelovig is. Nochtans draagt hij altijd nr. 13 en zijn van origine Italiaanse naam bevat 13 letters. Maar hij onderscheidt zich wel van andere voetballers door het feit dat hij graag in de aarde werkt. Die passie heeft hij overgehouden aan zijn geboortedorp Bouquet, in de provincie Santa Fé. “Het gaat om een dorpje met tweeduizend zeer nederige inwoners. Daar rond bevindt zich wel de vruchtbaarste aarde van de hele provincie. De aarde bewerken heb ik altijd fascinerend gevonden. Dat je iets kan telen, dat alleen maar door de regen groeit en waarvan dan een gezond product kan worden gemaakt, is toch fantastisch. Ik heb nooit gestudeerd, want ik voelde me veel meer op mijn gemak op een veld dan op de schoolbanken. Zoals veel andere keepers ben ik toevallig doelman geworden, omdat er op een dag in de jeugdploeg niemand anders was om tussen de palen te staan. Voordien had ik altijd centraal in de verdediging gespeeld.”

Abbondanzieri kreeg de bijnaam ElPato, de Eend, en treedt daarmee in de voetsporen van een van zijn idolen, de vroegere nationale doelman UbaldoFillol. “Maar eigenlijk heeft dat niets met elkaar te maken. Nadat ik in 1997 bij Boca Juniors terechtkwam, is men me zo beginnen te noemen omdat sommigen vonden dat mijn manier van lopen aan die van de eend Lucas deed denken, een van de bekendste tekenfilmfiguurtjes in Argentinië.”

Slechts op zijn 31ste debuteerde hij voor de nationale ploeg. Maar tot in de kwartfinale van het WK tegen Duitsland, bleef hij het vertrouwen genieten. Daarin raakte hij wel geblesseerd. “Na een kniestoot van MiroslavKlose voelde ik een pijn die ik nog nooit had ervaren. Daarom heb ik om mijn vervanging gevraagd. Er zaten nog twee goede doelmannen bij ons op de bank en in een WK kan je volgens mij niet meespelen als je niet echt honderd procent topfit bent.”

Real Madrid verloor net als vorig seizoen op de eerste speeldag van de Champions League van Lyon. “Het zit in ons hoofd”, meende Emerson en hij werd bijgetreden door rechtsachter Michel Salgado : “Het volstaat niet om de beste spelers te hebben en te beschikken over een goed uitgekiend spelsysteem, je moet ook mentaal sterk zijn.”

Sevilla is na de wedstrijd die het in Griekenland voor de UEFA-cup speelde, naar huis teruggekeerd zonder dat de spelers een douche konden nemen : in het stadion van Atromitos was het water afgesloten en ze konden zich alleen wat opfrissen met flessen mineraalwater.

Mattias Fernandez, een Argentijnse middenvelder die bij het Chileense Colo Colos speelt, maakt mogelijk binnenkort de overstap naar Villareal. Als gevolg van de blessure die Robert Pirèsopliep, kreeg de Spaanse club immers de uitzonderlijke toestemming om buiten de transferperiode nog een extra speler aan te trekken.

La Coruña zal een aanvraag indienen om de licentie van de naar Mallorca overgestapte Diego Tristan in te trekken. Volgens de advocaten van de Galicische club heeft de speler zijn contract eenzijdig verbroken en beantwoordde hij niet aan de voorwaarden om na 31 augustus nog getransfereerd te worden.

Ronaldinho, die bij Barcelona onder contract ligt tot 2010 en zonder premies 9 miljoen per jaar verdient, onderhandelt over een verlenging tot in 2014. Zijn broer, Roberto de Assis, die ook als zijn agent fungeert, is naar Catalonië afgezakt met als enige doel een loon te bedingen van 12 miljoen euro plus premies, want dat zou ook aan de Braziliaanse balkunstenaar zijn geboden door een Italiaanse club.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content