Eind vorig jaar startte de samenwerking tussen Andy Murray en Ivan Lendl. Die moest de Schot niet leren tennissen. Dat kon de jongeman uit Dunblane als de beste. Dat bewees hij al in 2005, toen hij op Wimbledon als achttienjarige de derde ronde bereikte. En de jaren voordien, waarin hij tot drie maal de finale van een grandslamtoernooi haalde.

Het was de mentale spijker waarop Lendl moest hameren. Daar liep het wel vaker fout. Bij tegenslag haalde Murray zichzelf onderuit. Foeterend. Mopperend. Kortsluiting in hoofd en handelen voor het oog van camera, toeschouwers en honderdduizenden voor de kijkbuis. Geen mooi zicht.

Via een indrukwekkende halve finale in Melbourne, een finale op Wimbledon en olympisch goud werd de mutatie zichtbaar. Murray hield het mentale wagonnetje steeds beter op de rails. De eerste grandslamtitel. Afgelopen maanden stopte Lendl Murrays hoofd vol met positieve gedachten. “Ik ben veel beter geworden”, vertelde de Schot in New York na afloop van zijn zege tegen toptalent Milos Raonic. De achtvoudige grandslamwinnaar deed Murray geloven dat hij niet moest onderdoen voor Federer, Djokovic en Nadal.

Tijdens de US Openfinale had Murray alle hoofdstukken uit de cursus die Lendl hem doceerde vandoen. Van een 7-6 en 4-0-voorsprong ging het naar een beslissende vijfde set. Maar Murray faalde niet. Het was een jaar geleden quasi ondenkbaar. Even ondenkbaar was dat ik vurig hoopte dat Murray in New York eindelijk die eerste grandslamtitel zou pakken. Tot voor enkele maanden kreeg ik het niet warm of koud van de Schot. Maar ook ik ging mee in het ganse verhaal.

De Rode Duivels startten hun WK-campagne met vier op zes. De verwachtingen zijn hoog. De druk navenant. De talrijke achterban smacht naar een nieuwe triomf. Laat bondscoach Marc Wilmots komende maanden de hoofden van de Duivels maar injecteren met vertrouwen. Laat hem het talentvolle jonge grut bestoken met tientallen anekdotes over de grootsheid van een wereldbeker. Laat hem tegen het najaar van 2013 een beetje Ivan Lendl zijn.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Sven Vantomme, Heestert

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content