Hoe kan België Kroatië kloppen ? Tien tips van de Belgische Kroaat Jerko Tipuric, trainer van Cercle Brugge.

1. Wees tactisch voorbereid

Jerko Tipuric : “Tegen Kroatië spelen is op het tactische vlak geen geringe opdracht. Van Nederland weet je hoe ze het doen, waar de spelers lopen en waar de bal zal komen. Niet zo van Kroatië. Clement speelde tegen Nederland een goeie wedstrijd als verdedigende middenvelder, maar Kluivert was dan ook geknipt voor hem. Tegen Kroatië wordt het anders. Ten eerste staat er al niemand op die positie, ten tweede weet je niet wie van de drie centrale middenvelders er waar zal opduiken, en ten derde zit er geen type-Kluivert tussen. Leko, bijvoorbeeld, is iemand die heel wendbaar is. Ik bedoel : voorzie welke problemen je kunt krijgen en welke de oplossingen zijn. Zet ze uit op training en praat alles met iedereen door. Waar ga je pressen en waar laten spelen ? Waar ga je risico’s nemen ? Wie helpt wie waar en wanneer ? Ik herinner mij dat in Zagreb Van Buyten en Valgaeren niet op elkaar afgestemd waren. Maak duidelijke afspraken, want als een center goed gemeten is, moet de dekking perfect zijn.”

2. Zonevoetbal volstaat niet

Jerko Tipuric : “De wedstrijd zal op het middenveld gespeeld worden. Wie daar de slag wint, heeft grote kansen om te winnen. Wellicht zal Kroatië het in 3-5-2 of 3-6-1 doen en België in 4-4-2. De essentie is dan : zij hebben op het middenveld één of twee man meer, wie gaat daar helpen als je er een probleem krijgt ? Blijft iedereen in zijn eigen positie, dan zal er op het middenveld heel veel gelopen moeten worden en weinig aansluiting naar voor zijn. Verdedigers zullen moeten helpen, zoniet zal je sterven op het middenveld. Tegen een ploeg als Kroatië die in een goeie dag in staat is om zoals Brazilië spelenderwijs minstens 15, 16 keer de bal rond te spelen, is het heel moeilijk in zone verdedigen. Het vraagt enorm veel kracht om het hele blok constant van de ene naar de andere kant te verplaatsen. Laat je Kroatië bepalen, dan monopoliseren ze de bal én de tegenstander. België zal dus een beetje druk moeten zetten, om niet te moeten lijden. Sluit alles, in de wetenschap ook dat zij moeilijk kunnen scoren op de tegenaanval. Prso is geen spits die op zuivere snelheid passeert, hij verkiest zoals Mornar de bal in de voet. Spreek goed af wie waar en wanneer moet bijspringen, een back of een centrale verdediger, en zorg voor voldoende loopvermogen en tactisch inzicht in je elftal.”

3. Speel nooit op hun tempo

Jerko Tipuric : “Volg nooit het tempo van Kroatië, hoe verleidelijk en hoe makkelijk dat ook kan lijken. Als Kroaten op hun eigen tempo kunnen spelen, winnen ze altijd ; namelijk omdat niemand beter kan wandelen dan zij (lacht). Bepaal dus zelf het ritme.”

4. Voetbal niet overhaast

Jerko Tipuric : “Snel spelen is belangrijk ; precies spelen zal belangrijker zijn. Doe hen de bal niet cadeau. Want zij vinden zeer makkelijk de vrije man, waardoor je veel achter de bal zal moeten lopen voor niks. Voetbal verzorgd tegen Kroatië, zeker door de centrale as, want daar is het bij hen druk bevolkt. Zij zullen gesloten spelen, met ongeveer acht spelers achter de bal. Centraal achterin zijn ze met drie man goed in de kleine ruimte. De passing zal zuiver moeten zijn om erdoor te raken. Dat vraagt concentratie en een goed positiespel. Zorg ook altijd voor steun in de rug van de man met de bal. Elke pass die jij geeft, kost kracht aan de tegenstander. Kies goed je momenten om te versnellen. De tijd, de bal, het moment en de situatie moeten er rijp voor zijn. Een wedstrijd duurt lang en er zijn zoveel beslissingen te nemen ; een overhaaste beslissing is altijd een verkeerde beslissing.”

5. Gebruik niet te snel je spitsen

Jerko Tipuric : “Ga niet direct diep, want dat zou te veel kracht en balverlies kosten. Speel niet van achteruit naar voor, want daar is Kroatië met drie centrale verdedigers en een extra centrale middenvelder in de meerderheid. Gebruik je spitsen pas in een later stadium. Eén : aan de zestien meter in plaats van halverwege het veld. Twee : als je via acties over de flank een Kroaat uit het centrum hebt kunnen wegtrekken. Dus niet : spitsen aanspelen, afleggen en dan naar de flank. Doe het andersom. Speel je spitsen aan via de flank. Baseggio kan dan bijsluiten om daar met wat pass- jes voor beweging te zorgen.”

6. Val aan over de flanken

Jerko Tipuric : “De oplossing zijn de flanken, die bij Kroatië in 3-5-2 of 3-6-1 enkel bezet en bij België in 4-4-2 dubbel bezet zijn. Constant van de ene naar de andere kant verleggen is de enige manier om hen pijn te doen. Speel via het midden naar de flank, zodat zij iets moeten doen aan hun organisatie. Verhuis met heel de boel naar de ene kant en kruis dan via bijvoorbeeld Baseggio naar de andere kant. Kijk hoe ze dat oplossen en maak er gebruik van. Op de linker- flank van Kroatië liggen misschien wel de meeste mogelijkheden. Daar speelt Rapaic, eigenlijk een aanvaller. Iemand met minder werkkracht dan Srna aan de andere kant. Mpenza en Deflandre deden het tegen Nederland magnifiek û Mpenza die helpt verdedigen en De- flandre die ook aanvalt. Mpenza is op de flank nuttiger dan Martens, omdat hij explosiever is, meer ontregelt door de actie, een betere center heeft en meer zelf voor doel komt. Als je op de flank doorkomt, moeten zij van het centrum bijspringen en zo worden ze open. Is de flank gesloten, speel dan de bal via het midden de andere kant op . Van Jelle Van Damme zag ik het geregeld, het zal iets zijn dat hij in de opleiding van Ajax geleerd zal hebben. Beter zo dan tegen een muur te lopen en balverlies te leiden of een bal te trappen waarop je hoogstens de helft kans maakt. Baseggio moet spelen zoals hij altijd speelt : zorgen dat hij in het midden altijd aanspeelbaar is om het spel te verleggen. Zorg ervoor dat hij niet verzuipt bij balverlies. Zie punt één en punt twee.”

7. Zet de keeper onder druk

Jerko Tipuric : ” Pletikosa is een lijndoelman. Groot, goeie reflex. Hij komt haast nooit uit zijn doel, tenzij per ongeluk (lacht). In het uitvoetballen is hij al verbeterd, maar hij maakt nog fouten. Dat komt ook omdat de verdedigers het hem niet makkelijk maken. Zij verzorgen hun terugspeelballen ook niet altijd, letten er niet op of het op zijn goeie voet is of niet, omdat ze ervan uitgaan dat hij technisch even goed is als zij. Hou het in de gaten, want daar kan een kansje liggen.”

8. Voedt hun nonchalance

Jerko Tipuric : “De meeste Kroaten leerden wat discipline in het buitenland, maar de nonchalance zit er nog in. Zeker als het lijkt alsof alles vanzelf gaat, komen er momenten dat ze aan het dromen zijn. Laat ze denken dat ze beter zijn, maak ze nonchalant. Hou de belangrijke zaken in het oog, weet welke spelers in welke zone van het veld in welke situatie gevaarlijk kunnen zijn, maar laat ze ook maar eens voetballen. Geef ze op de juiste manier maar eens wat speelruimte. Dan denken ze dat ze grote spelers zijn. Dan beginnen ze te spelen en te lopen, dan zijn ze opeens op een plaats waar ze niet horen te zijn en dan verdwalen ze. Dat moet je dan zien uit te buiten. Er zijn er ook die daardoor beter gaan spelen, bijvoorbeeld spelers die nog niet veel meededen of problemen kenden met de vorm. Maar het zijn uitzonderingen. De meeste Kroaten denken dan dat het al gebeurd is. Eigenlijk is die voorwaarde al vervuld, want ze speelden heel goed in Engeland en kregen niks dan lof. Ze verkeren dus al in die staat. Daar ligt een kleine kans voor België.”

9. Wees werkkrachtig en gedisciplineerd

Jerko Tipuric : “Zorg dat je zelf niet nonchalant bent, zorg dat je gedisciplineerd en werkkrachtig bent. Behoud de héle wedstrijd de cohesie. Verslap niet na één helft, zoals tegen Nederland. Na de rust miste ik daar de discipline om met elkaar te communiceren. Alleen dan kan het gebeuren dat je Franz Beckenbauer gaat spelen. Dat je achterin op wandel gaat tussen Nederlanders met allemaal een grote startsnelheid, dat je kiest voor een voetballende oplossing als er geen plaats voor is. Dat je de bal verliest en een goal pakt. Het is nonchalance. Stamp die bal weg ! Vergeet nooit dat als je een goeie eerste helft speelt, je een ticket koopt voor een moeilijker tweede helft. Dat vraagt discipline en toewijding aan je opdracht. Doe je dat maar voor 95 procent, dan maak je de tegenpartij sterker. Doe dus je taak, tot de laatste snik. Zeker tegen Kroatië.”

10. Blijf kalm

Jerko Tipuric : “Kroaten zijn warmbloedig en licht ontvlambaar. Zij leren zich in het buitenland beheersen, maar de weg naar totale beheersing is lang (lacht). In een wedstrijd met veel zenuwachtigheid, agressiviteit, intimidatie en overtredingen wordt het zeer belangrijk het hoofd altijd bij de zaak te houden. Bewaar de rust !”

PS

Jerko Tipuric : “Het kan ook best lukken zonder de tien voorgaande punten in je hoofd, als je gewoon in je eigen talent gelooft en alles geeft wat je in je hebt.”

door Christian Vandenabeele

‘Tegen Kroatië spelen is op het tactische vlak geen geringe opdracht.’

‘Op de flanken liggen er mogelijkheden. Mpenza is daar nuttiger dan Martens.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content