Chelsea zal zich in de toekomst wat minder roeren op de transfermarkt. Roman Abramovich, de schatrijke eigenaar van de club uit Londen, liet in een vraaggesprek met The Observer weten dat hij voorlopig de hand op de knip zal houden. “De strategie is zelf spelers opleiden in onze eigen voetbalschool”, legde de Russische mecenas uit. “Met eigen kweek goede resultaten halen, het wordt onze nieuwe strategie.” De miljardair stak, sinds hij in 2003 op Stamford Bridge aan de macht kwam, 450 miljoen euro in de club. Het sterrenensemble werd in 2005 voor het eerst sinds 1955 weer kampioen en herhaalde dat in 2006.

Eerder had Rafael Benítez ook al zijn visie gegeven over de Engelse jeugd. Volgens de Spaanse coach van Liverpool schieten de jeugdopleidingen tekort. Dat is ook de reden waarom bijna alle Engelse topclubs miljoenen euro’s spenderen aan buitenlands talent. Benítez vindt dat de Engelse jeugd meer weerstand moet krijgen. “Het systeem werkt niet”, zo luidt zijn conclusie. “Jeugdspelers moeten meer competitieduels afwerken. Op dit moment spelen ze achttien wedstrijden in een seizoen tegen hun leeftijdsgenoten. Op die manier gebeurt er niets. Toen ik de invallers van Real Madrid coachte, speelden we met een jong elftal met kwalitatief goede voetballers van 25 en 35 jaar. Daar leerden ze veel van. De jongeren moeten tegen mannen spelen.”

In navolging van Arsenal ziet Liverpool zich gedwongen om over de landsgrenzen te kijken. Zo contracteerden de Reds afgelopen zomer de Argentijn Gabriel Paletta (Banfield) en maakt zijn landgenoot Emiliano Insúa (Boca Juniors) deze maand zijn opwachting. Maar op Anfield Road weigeren ze al te diep in de buidel te tasten, zoals Arsenal dat bijvoorbeeld wel doet. “Zij besteden miljoenen om toptalenten als Vassiriki Diaby of Theo Walcott aan te werven. Maar is dat een jeugdstrategie “, vraagt Benítez zich af. “Met veel geld alle uitzonderlijk goede spelers ergens weghalen. Wij volgen die jongens ook, maar kunnen en willen niet opbieden tegen het grote geld van Arsenal. Ik ben tevreden met ons scoutingapparaat, dat ons in staat stelt om voor weinig geld internationale talenten vast te leggen. Ik ben het met Arsène Wenger volledig eens dat het om kwaliteit gaat en niet om nationaliteit. Want winnen is tenslotte waar het allemaal om draait. Maar persoonlijk vind ik ook dat de Engelse opleiding verbeterd moet worden, omdat het nu niet de beste is. Dat is in het belang van het gehele Engelse voetbal. Want je kunt zien dat de jeugd zich hier niet zo ontwikkelt zoals het zou moeten.”

In de kwartfinales van de League Cup zorgde Wycombe Wanderers voor een stunt door Charlton op eigen veld te verslaan met 0-1. Het duel tussen Arsenal en Liverpool werd wegens de dichte mist afgelast. In de halve finales, die bestaan uit een heen- en terugwedstrijd en worden gespeeld in de tweede en vierde week van januari, stuit Wycombe nu op Chelsea. De winnaar van Arsenal-Liverpool neemt het op tegen Tottenham.

Les Reed, pas sinds 13 november aangesteld, is niet langer trainer van Charlton. Hij diende zijn ontslag in. Eerder dit seizoen viel bij de Londense club ook al het doek voor Iain Dowie. Met Alan Pardew, die midden december was doorgestuurd bij West Ham, werd er al een opvolger aangesteld. Hij tekende voor drieënhalf jaar.

John Terry (Chelsea) onderging in Frankrijk een succesvolle rugoperatie. Zonder de Engelse international is de verdediging plots de achilleshiel van het team.

Wigan neemt de Zweedse international Andreas Granqvist (21) tot het einde van het seizoen op huurbasis met koopoptie over van Hel-sinborgs IF. De Senegalese spits Henri Camara (ligamenten knie) is minstens een maand niet inzetbaar.

Manchester United verlengde de overeenkomst van de Franse aanvaller Louis Saha tot 2010. De 28-jarige spits werd in het seizoen 2003/04 voor ongeveer achttien miljoen euro weggehaald bij Fulham.

Everton moest er een jaar op wachten, door het ontbreken van de vereiste werkvergunning, maar heeft met Anderson Silva da Franca zijn Braziliaan binnen. De 24-jarige middenvelder komt over van het Uruguayaanse Nacional.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content