KV Mechelen zoekt nieuw gezicht

© BELGAIMAGE

Komende zaterdag speelt de hekkensluiter een cruciaal duel tegen KV Kortrijk, na een teleurstellende 0 op 6 onder interim-coach Tom Caluwé.

Voorzitter Johan Timmermans kreeg gelijk. Midden oktober verklaarde de advocaat dat puntengewin tegen KAS Eupen en Lokeren OV – het liefst dan nog 4 op 6 – essentieel zou zijn voor zijn club. ‘Anders is KV Mechelen degradatiekandidaat nummer één. Ik neem aan dat iedereen de ernst van de situatie beseft.’

Blijkbaar niet. Want na het gedwongen vertrek van Yannick Ferrera, die de zwarte piet kreeg toegeschoven na de 4-1-pandoering bij de Oostkantonners en de dramatische 8 op 33, begon interim-coach Tom Caluwé (39) – bijgestaan door Steven Swinnen en doelmannentrainer Jugoslav Lazic – op dinsdagmorgen aan een schier onmogelijke opdracht. De eenmalige Rode Duivel diende de hoofden vrij te maken, want een groot gedeelte van de spelersgroep wilde verder met Ferrera. Maar hij moest ook hameren op een grotere defensieve en aanvallende efficiëntie.

Veelzeggend is het dat KV Mechelen op dertien speeldagen slechts eenmaal op voorsprong kwam, bij de 2-0-zege tegen STVV. Caluwé had het idee punten te sprokkelen, door te beginnen met een stevige verdedigende organisatie. Tegen Lokeren mocht de gewezen middenvelder dat plan al na minder dan een minuut opbergen, nadat Mijat Maric scoorde. En ook op Zulte Waregem was het doelman Colin Coosemans die een snelle achterstand verhinderde.

Caluwé is een trouwe soldaat, de ideale (anonieme) T2. Het liefst werkt hij in de luwte. De oefensessies probeerde Caluwé plezant te houden, met veel afwerkingsvormen en aandacht voor de defensieve organisatie. Alleen blijkt zekerheid inbouwen haast onmogelijk, daarvoor is er te weinig blokvorming, nochtans het sterke punt vorig seizoen. Het gevolg: een 0 op 6, de rode lantaarn én vooral een crisissfeertje. Na het afhaken van Michel Preud’homme en Marc Brys belooft het vinden van een nieuwe coach, die volgens sportief directeur Rik Vande Velde moet beschikken over een cv én charisma, niet eenvoudig te worden.

FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content