KV Mechelen tussen triomf en twijfel (1): het sportieve verhaal van de bekerwinst

© belgaimage

Sportief vervulde KV Mechelen dit seizoen zijn plicht, met de titel in 1B en de verrassende bekerwinst (2-1) tegen KAA Gent, 32 jaar na de vorige eindzege. Voor het eerst sinds RC Doornik in 1956 realiseerde een tweedeklasser deze stunt. ‘Aan Kaya heb je niks als je alles naar voren pompt.’

De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder en oud-president Nelson Mandela omschreef het ooit als volgt: ‘ A winner is a dreamer who never gives up. ‘ Dat criterium geldt sinds vorige week woensdag ook voor YR KV Mechelen, want op de dag van het Feest van de Arbeid maakte het elftal van coach Wouter Vrancken zich onsterfelijk voor zijn meer dan 20.000 supporters in het Koning Boudewijnstadion. Na de eerdere uitschakeling van de eersteklassers R Antwerp FC (3-1), Sp. Lokeren (2-0) en KV Kortrijk (3-0) nam Malinois ook de scalp van topfavoriet KAA Gent. ‘Het verschil was dat wij met het hart speelden’, oordeelde middenvelder Rob Schoofs (25) achteraf.

Strengheid

YR KV Mechelen zorgde alvast voor een geel-rode stroomstoot in het Belgisch voetbal, waarvan de vonken en schokken nog even zullen nazinderen. Het deert de pret niet in de AFAS Arena, waar meerderheidsaandeelhouder Dieter Penninckx vol tevredenheid vaststelt dat zijn veertigjarige trainer voor het sportieve raamwerk en de basis zorgde waarop werd gehoopt. Eind augustus werd hij voor twee jaar aangesteld na een 2 op 9 in 1B en begon met een bekerzege tegenover Royal Albert Quevy-Mons. De sportieve pijlers zijn ondertussen voor alle volgers duidelijk.

Voor de fans is de Nederlandse goalie Michael Verrips (22, contract tot 2021) nu al een legende, door zijn beslissende reddingen in 1B en de bekerfinale. Nochtans begon de oud-jeugdinternational niet aan het seizoen onder Dennis van Wijk. Dat gebeurde pas tegen Quevy-Mons (2-0), als vervanger voor Bram Castro. ‘Een moeilijke beslissing’, weet Vrancken. ‘Maar met zijn lengte speelde hij een belangrijke rol op stilstaande fases. Daarnaast heeft Michael ook de kwaliteiten om de ruimte achter onze defensie te bespelen. Dat waren de zaken waarop tegenstanders ons het meest pijn probeerden te doen.’ Met resultaat, want in de competitie hield Verrips 17 keer de nul op 33 duels, wat leidde tot een serie van 702 minuten zonder tegendoelpunt en een reeks van 25 opeenvolgende ongeslagen duels.

Hans Spillmann, nu aan de slag bij de Duitse Regionalligaclub Alemannia Aachen, fungeerde vorig seizoen als keeperstrainer van Verrips bij MVV. Bij de Nederlandse tweedeklasser stond de Arnhemmer 3.690 minuten onder de lat en miste hij geen seconde. Zijn zaakwaarnemer bood hem vorige zomer aan bij YR KV Mechelen, waar het ex-talent van Vitesse, PSV, FC Twente en Sparta na een scouting de voorkeur kreeg op Guillaume Hubert (25). ‘Ik ben helemaal niet verbaasd door de sterke ontwikkeling van Michael’, beweert de 50-jarige Spillman. ‘Die jongen werd op enkele maanden tijd een vrij complete allroundkeeper. Michael beschikte over goede voeten, is sterk in de één tegen één maar moest werken op zijn hoge ballen. Wij leerden hem wel anders en intensiever trainen. Dagelijks professioneel er mee bezig zijn en alles niet te gemakkelijk opnemen. Michael heeft een juiste begeleiding nodig en moet vertrouwen voelen. Dat is er nu duidelijk. Strengheid moet, want enkel dat leidt tot die nodige zelfdiscipline. Enkel dan komen die constante prestaties er ook. Dat Michael zich doorzette tegenover Bram Castro, zegt voor mij veel. Hij heeft nood aan een rechttoe rechtaanbenadering, om nog volwassener te worden. Ik zou hem aanraden nu te proeven van de Belgische eerste klasse. Als dat prima verloopt, volgt vanzelf de volgende stap.’

KV Mechelen tussen triomf en twijfel (1): het sportieve verhaal van de bekerwinst
© belgaimage

Wederopstanding

Karel Fraeye (41) verwijst voor het succes van YR KV Mechelen de afgelopen maanden liever naar een andere bepalende factor. ‘Verrips heeft zeker zijn aandeel, maar moest in competitieverband minder de hoofdrol opeisen’, verwoordt de 1B-analist voor Sporza en ex-coach van Lommel United zijn gevoel. ‘Maar hij groeide gewoon mee en profiteerde maximaal van de ploeg, die grote stappen vooruit zette door de ‘een voor allen-allen voor een’-filosofie van Vrancken. Bij Verrips kun je sowieso terugvallen op zijn gestalte, présence, uitstekende traptechniek en verbaliteit. Een echt Hollands bazeke. Je merkt persoonlijkheid. En hij pakt de ballen. Ik kan me alleszins geen fouten herinneren. Hij is veel meer dan een eenvoudige lijndoelman. Mij frappeert vooral het teamgebeuren bij de wederopstanding van Mechelen. Onder Van Wijk was het zijn typische gevechtsvoetbal. Het team moest snel diep spelen richting Igor de Camargo, en dan na het duel voluit voor die tweede bal gaan. Vrancken deed gewoon wat elke andere trainer zou doen: de voetballende kwaliteiten van Schoofs en Kaya maximaal benutten. Dat zijn middenvelders die het best renderen bij combinaties over de grond. Zo hoorde het dus. Aan Kaya heb je niks als je alles naar voren pompt. Zij stonden symbool voor de grootste verandering en het uiteindelijke kampioenschap. Daardoor monopoliseerde Mechelen het spel, omdat ze konden uitpakken met meer balbezit.’

De investering in de 33-jarige Turkse Belg, die begin augustus voor 500.000 euro overkwam van SV Zulte Waregem en een overeenkomst kreeg tot 2021, bleek een schot in de roos als opvolger voor de door hartproblemen gestopte regisseur Franck Berrier (35). De Brusselaar, geschorst in de bekerfinale, ontpopte zich ook in 1B tot de onvervalste assistkoning. Kaya leverde maar liefst 11 beslissende laatste passen af, vóór de 24-jarige rechterwinger Nikola Storm (8 assists, contractduur tot 2022), terwijl YR KV Mechelen met 57 goals het meest de weg naar doel vond in de Proximus League. Bij de topschutters moest die andere veteraan, De Camargo (35 jaar, 2020) met veertien treffers enkel Leonardo Miramar Rocha (19 doelpunten, Lommel SK) en Thomas Henry (16 goals, AFC Tubize en OHL) laten voorgaan. ‘Een topspits, voor de combinatie, maar ook om de bal vast te houden en goed positie te kiezen voor doel’, weet assistent-coach Frederik Vanderbiest. ‘Door zijn sluwheid blijft hij toch iemand die gemakkelijk fouten uitlokt. Op het veld ben je nooit met hem klaar. Igor zorgt voor een toegevoegde waarde, ook in de kleedkamer. Zijn aanwezigheid daar dwingt respect af. Een echte winnaar.’ Of zoals ANC-frontman Mandela ooit aangaf: ‘ A winner is a dreamer who never gives up. ‘

Lees ook deel 2: wat nu?

KAA Gent – YR KV Mechelen 1-2

KAA Gent: Kaminski; Souquet (64′ Dejaegere), Bronn, Derijck, Asare; Verstraete, Odjidja; Sørloth, David (68′ Bezoes), Dompé; Kvilitaia.

YR KV Mechelen: Verrips; Peyre (71′ Corryn), Swinkels, Mera, Bijker; Van Damme, De Witte; Tainmont, Schoofs (83′ Matthys), Storm (71′ Engvall); De Camargo.

Doelpunten: 32′ Dompé (0-1), 38′ Storm (1-1), 62′ Mera (1-2)

Assists: Schoofs, Storm

Gele kaarten: 43′ Verstraete, 69′ Peyre, 81′ Van Damme, 90′ Asare

Rode kaarten: –

Scheidsrechter: Lambrechts

Toeschouwers: 44.771

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content