Voor bijna 8000 toeschouwers en in een geweldige sfeer plaatste KV Kortrijk zich zaterdag tegen Sporting Charleroi voor de finale van play-off 2. Vrijdag al speelt het op eigen veld tegen KV Oostende de heenwedstrijd van die West-Vlaamse finale.

In het Guldensporenstadion hoor je ze niet klagen over play-off 2. “Met de juiste ingesteldheid van iedereen, positief en ambitieus, is dat een heel aantrekkelijke deelcompetitie”, zegt persverantwoordelijke Jelle Brulez. “Als KVK in de oude competitieformule tien wedstrijden voor het einde geen aanspraak meer kan maken op een vierde plaats en Europees voetbal, dan speelt het tien wedstrijden zonder inzet. In de huidige formule kwamen er al zeker acht en misschien tien interessante wedstrijden bij.”

De focus lag vorige week in Kortrijk vooral op Hein Vanhaezebrouck. Dat de trainer in verband werd gebracht met AA Gent ging steeds meer leven in de spelersgroep, maar zelf wilde hij daar niets over kwijt. Zondagavond vernam KV Kortrijk dat Vanhaezebrouck dezelfde dag voor twee jaar getekend had bij AA Gent. Een clausule in zijn contract tot 2016 laat hem toe voortijdig te vertrekken voor een bedrag van naar verluidt 200.000 euro. Maandagmiddag maakte AA Gent bekend dat Vanhaezebrouck vanaf volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van de Buffalo’s is, omdat hij het dichtst bij de clubcultuur staat. Andere kandidaten waren Peter Maes, Frankie Vercauteren en… Dick Advocaat,die openstond voor een Gents avontuur.

Intussen krijgt Hein Vanhaezebrouck de kans om op een unieke manier afscheid van KV Kortrijk te nemen: met een ticket voor de eerste Europese campagne van de club ooit. Wie hem zal opvolgen, is nog geen uitgemaakte zaak. Het is aan CEO Patrick Turcq om na overleg met zijn sportieve raadgevers een naam voor te dragen aan eigenaar Vincent De Gryse en zijn raad van bestuur. Een van de kandidaten is Yves Vanderhaeghe, assistent-trainer bij KVK sinds 2008 – vijf jaar onder Vanhaezebrouck, één onder Georges Leekens. Op een dag wil hij de stap naar het hoofdtrainerschap zetten, zoals Besnik Hasi bij Anderlecht deed, en daar voelt hij zich nu klaar voor. Ook Cercletrainer Lorenzo Staelens, ex-speler en ex-sportleider van KVK, werd genoemd. Hij staat dicht bij KVK-voorzitter Joseph Allijns, met wie hij zich in zijn vrije tijd inzet voor de redding van hun moederclub, de West-Vlaamse provincialer WS Lauwe, waar hij sinds vorige zomer bestuurslid is. Maar hij behoort niet tot de topkandidaten. Als Kortrijk voor een meer ervaren coach gaat, wordt er in de eerste plaats aan Cedomir Janevski gedacht. Voordeel is dat er dit keer geen nieuwe ploeg gebouwd moet worden: de ruggengraat van het elftal wordt behouden en het is de bedoeling om de verdediging en de kern te versterken.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content