– Februari 2006

De Spaanse politie begint de opvolging van Eufemiano Fuentes, de ploegarts van Libery Seguros. Dat initiatief volgt op verklaringen van Jesús Manzano, een ex-renner van Kelme, waar Fuentes vroeger teamdokter was.

– 23 mei 2006

Tijdens Operación Puerto pakt de politie vijf mensen op : Fuentes, ploegleider Manolo Saiz van Liberty Seguros, adjunct-ploegleider José Ignacio Labarta van Comunidad Valenciana, ex-mountainbiker Alberto LeonHerranz en José Luis Merino, een Madrileense arts.

– 25 mei 2006

De Spaanse verzekeringsmaatschappij Liberty Seguros zet de sponsoring van de ploeg stop.

– 30 mei 2006

De Italiaanse krant Corriera della Sera linkt de namen van Ivan Basso en José Enrique Gutierrez aan de affaire.

– 2 juni 2006

Saiz vindt een vervanger voor Liberty Seguros : het Kazachse Astana.

– 13 juni 2006

De Tourdirectie trekt de wildcard van Comunidad Valenciana in wegens vermoedelijke betrokkenheid.

– 16 juni 2006

De Franse regering dringt er bij de Spaanse op aan de namen van alle renners die betrokken zijn bij de zaak, bekend te maken vóór de Tourstart.

– 25 juni 2006

De Spaanse krant El País mag het dossier van Operación Puerto inkijken en concludeert dat Fuentes en Saiz de stuwende krachten zijn achter een dopingnetwerk dat instond voor de aankoop en levering van verboden dopingproducten aan ten minste 58 renners en zorgde voor bloedtransfusies.

– 26 juni 2006

El País meldt dat ook Jan Ullrich in Fuentes’ klantenbestand zit.

– 27 juni 2006

El País komt opnieuw met onthullingen uit het onderzoek. Merino zou samen met Fuentes voor bloedtransfusies zorgen en het bewaren en invriezen van bloedzakken. Labarta zou als koerier gefungeerd hebben. Ex-mountainbiker Alberto Leon Herranz zou voor de opvang gezorgd hebben van de mensen die in Madrid ‘behandeld’ werden.

– 29 juni 2006

Astana-Würth mag van het Inter- nationaal Sporttribunaal (TAS) deelnemen aan de Tour. De Tourorganisatie had het team eerder gevraagd weg te blijven uit de Ronde.

– 30 juni 2006

Het Spaanse gerecht heft het geheim van het onderzoek op. Negen renners krijgen naar aanleiding van de zaak een startverbod voor de Tour : Jan Ullrich, Oscar Sevilla, Francisco Mancebo, Ivan Basso, Joseba Beloki, Alberto Contador, Isidro Nozal, Allan Davis en Sergio Paulinho. Na Comunidad Valenciana is Astana-Würth de tweede ploeg die afvalt. Het team houdt immers maar vier mensen (onder wie AlexandreVinokourov) over, twee te weinig.

– 1 juli 2006

Niemand uit de topvijf van vorig jaar begint aan de proloog, er verschijnen maar 176 in plaats van 198 renners aan de start. De Tour is onthoofd.

KRISTOF DE RYCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content