Als het regent in het Constant Vanden Stockstadion, druppelt het in het Edmond Machtensstadion. Zo dicht liggen Anderlecht en FC Brussels bij mekaar, dat onrust in de ene arena niet anders kan dan overwaaien naar de andere in deze herfstdagen. Brussels stuurde de voorbije dagen Davy Theunis – officieel om medische redenen – de laan uit, het zette Nicolas Flammini en Christ Bruno om sportieve redenen en Christophe Kinet om extrasportieve overwegingen een rij achteruit. Fritz Emeran, ook heel even naar de B-kern gestuurd, kreeg na een gesprek met trainer Emilio Ferrera het vertrouwen terug. En dan is er het geval- Zézéto. De Ivoriaan kwam na een slecht seizoen bij AA Gent met veel verwachtingen naar de hoofdstad, maar stelt teleur op de hem toegewezen rechterflank. Zézéto wil, zo zegt Gino Gylain namens de club, graag terug naar Beveren, maar daar kan hij dit seizoen niet meer spelen volgens het transferreglement. Opvallend : over geen enkel bovenstaand geval wordt op de website van de club officieel gerept.

Nu het kampioenschap voor een derde is gespeeld, lijkt het alsof de neo-eersteklasser ook naast het veld paniekvoetbal speelt. Richard Culek, één van de ervaren spelers, lacht : “Leuk stukje voor jou, maar voor mij ? Dit zijn beslissingen van de trainer, die ik als speler moet respecteren. Laat ons zeggen dat ik een beetje verrast was, maar wellicht beoogt hij een schokeffect, zeker in het geval van Fritz. Hij is een goeie, snelle en toch ervaren voetballer, maar misschien iets te nonchalant de laatste tijd. Misschien is hij nu wat geprikkeld. En misschien wil de trainer op deze manier ook een betere sfeer creëren in de groep. In ieder geval werken we hard. Hopelijk scoren onze spitsen eens tegen Oostende, want het is niet de bedoeling dat ik straks topschutter word.”

Doelman Patrick Nys maakte zondag tegen AA Gent zijn wederoptreden. Hij gewaagt niet van paniekvoetbal, maar noemt de ingrepen bekommernis om de situatie. “Iedereen doet er alles aan om in eerste klasse te blijven. Ons probleem is dat we een verkeerde inschatting hebben gemaakt van het totaalconcept en dat we de kwaliteiten van iedereen misschien wat hebben overschat. Dat het moeilijk zou worden, wist je op voorhand, maar misschien niet zó moeilijk. Dan trek je conclusies en laat je koppen rollen. Van vrienden ook, jongens die ons vorig jaar aan de promotie hielpen, maar zo is het voetbal : vandaag zij, morgen misschien ik. Een beetje nonchalance, wat laksheid, een keer te laat komen : bij een club die nood heeft aan rechtlijnigheid en afspraken, kan dat moeilijk. Sorry, dit is voetbal om den brode. Wat niet wegneemt dat ik het allemaal heel pijnlijk vind.”

De anciens Culek, Nys, Alan Haydock en Sammy Greven hadden vorige week een lang gesprek met voorzitter Johan Vermeersch. “Er is niks gebroken met de trainer”, weet Nys. “Hij heeft principes en een visie. In het begin van het seizoen werkte het, want we creëerden kansen en gaven amper wat weg. Er wordt nu veel naar de spitsen gewezen, maar het lekt ook achterin. Ik denk dat het probleem collectief is en dat we terug moeten naar de discipline van een maand geleden.”

( PTK)

PTK

‘We moeten terug naar de discipline van een maand geleden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content