Koppeltjes

© BELGAIMAGE

Club Brugge houdt van de bal. De ploeg durft die zelfs toe te vertrouwen aan de nochtans beverige voeten van Ethan Horvath. Wanneer de Amerikaanse keeper vanaf het begin achteruit wordt aangespeeld, is het scenario voor het komende anderhalf uur wel duidelijk. Overal op het veld worden koppeltjes gevormd. Net zoals Michel Preud’homme dat deed tegen Hein Vanhaezebrouck in de wedstrijden tussen Brugge en Gent, liet Philippe Clement de kracht van zijn hele elftal spreken om de zegereeks van Club af te remmen.

Niemand wordt daarbij gespaard. En dus moet Sébastien Dewaest maar in zijn eentje optornen tegen Wesley in het duel der kolossen, terwijl Jhon Lucumí op de afhakende Siebe Schrijvers let. De duels worden met zorg uitgetekend en zo wordt de nationale topper eerder een zaak van mannen dan van systemen. Duels alom, en het zijn de blauwen die ze domineren. Rond de middencirkel geraakt Hans Vanaken met moeite uit de achterzak van Sander Berge, terwijl kapitein Ruud Vormer het moet afleggen tegen de intensiteit van Bryan Heynen. De Brugse flanken worden verstikt, zodat de vleugelspelers niet op snelheid kunnen komen om de acties uit te voeren waarmee Brugge het zo goed deed in de eerste week van de play-offs.

Genk gaat op zoek naar een Brugse fout en die komt van de voet van de begaafde maar onregelmatige Stefano Denswil, die al sinds maanden de zwakste schakel van de Brugse verdediging wordt genoemd. De Nederlander geeft een te zachte pass naar het centrum en daarvan profiteert Leandro Trossard om de score te openen. Twee strafschopgevallen later is het opnieuw Denswil die als een skipoortje voorbij wordt gesneld door de slalommende Junya Ito. De Japanner biedt Gouden StierAlly Samatta de 3-1 op een schoteltje aan.

In zo’n scenario kan elk verloren duel tot een doelkans leiden. Na de openingstreffer wordt Brandon Mechele een zeldzame keer in de wind gezet door Samatta, die oog in oog komt met Horvath. Idem enkele ogenblikken later, wanneer Mats Rits voorbijgegaan wordt door Roeslan Malinovski, die Trossard een open doelkans aanbiedt. Het risico van dat scenario neemt Clement er graag bij, want hij weet dat zijn individuele talenten meer bekwaam zijn om een match te doen kantelen dan die van Brugge. Op papier waren er vooraf al maar weinig duels die verwacht werden in het voordeel van Club uit te draaien. Wanneer de grote dagen daar zijn, komt het talent vaak bovendrijven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content