Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Planes, trains and automobiles, een filmtitel uit 1987, maar wonderwel van toepassing op het stadion van derdeklasser Diegem Sport. Gelegen vlak naast de Brusselse Ring, grenzend aan industrieterreinen waar de tgv door raast en van bovenaf geteisterd door vliegtuigen die zo laag voorbij scheren dat je ze haast met een welgemikte doeltrap neer kan halen. Maar meer nog dan zijn speciale ligging is de naam van Ariël Jacobs onlosmakelijk aan Diegem Sport gekoppeld.

De man die La Louvière naar bekerwinst coachte, maakte in de periode tussen 1971 en 1985 als speler het mooie weer in het Diegemse park. Van een onbekende derdeprovincialer werkte de club zich, onder meer dankzij de efficiëntie van spits Ariël Jacobs, in zes jaar tijd op tot een vaste waarde in de nationale reeksen. Café In de Sportvriend, gelegen in de schaduw van de kerk, op zo’n honderd meter van het stadion, genoot mee van het succes. Pa en ma Jacobs waren immers de uitbaters van het populaire dorpscafé. Waren, want ondertussen blijft enkel een afgebladderd houten paneel over als herinnering aan die eerste gloriedagen. En de vertakkingen van de Jacobsdynastie gaan verder. Schoonbroer Willy De Bouw geldt als clubmonument door zijn verdiensten als doelman en fungeert tegenwoordig als assistent-trainer. Schoonpa Jos Peeters zetelt al van bij de oprichting in 1943 in het bestuur van de club en maakte de hele opgang mee. Nu nog houdt schoonvader Jos, intussen een kwieke tachtiger, altijd een waakzaam oog op het terrein van de eerste ploeg. Ook de twee zonen van Jacobs, Pieter en Wietse, zetten hun eerste voetbalstappen bij Diegem Sport. Pieter Jacobs voetbalt er nog steeds en is al enkele jaren aanvoerder van de derdeklasser. Bovendien bouwt hij als jeugdcoördinator al tien jaar mee aan de reputatie van de Diegemse jeugd. En die kan tellen. Sinds jaar en dag staan de jeugdploegen van Diegem Sport te boek als de beste uit de streek rond Zaventem. Enkele talentjes slaagden erin via Diegem naar de eerste klasse door te stoten, zoals Alan Haydock (aanvoerder van FC Brussels) en Nabil Dirar (rechtsmidden bij Westerlo), andere net niet, zoals Kevin Stuckens (aanvaller bij FC Dender).

Topclubs KV Mechelen en RWD Molenbeek kwamen dikwijls vissen in de vijvers rond het Diegemse sportpark. Het jeugdcentrum van Diegem wordt trouwens nog verder uitgebouwd, onder andere met een synthetisch veld. “En dankzij het spreidingsplan is het luchtruim boven het Diegem Park al een pak rustiger dan vroeger”, geeft Jacobs mee. Al zal de bezoekende supporter nog altijd vreemd opkijken wanneer de zoveelste airbus zijn onderstel toont.

Volgende week : Lyra

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content