Voor de spelers die op het einde van vorig seizoen met hooggespannen verwachtingen Anderlecht verlieten, verliep de heenronde bij hun nieuwe werkgever in mineur. Vincent Kompany is nog altijd geblesseerd, terwijl Hamburger SV totaal onverwacht in de onderste regionen van de Bundesliga geparkeerd staat. Christian Wilhelmsson kwam bij Nantes niet aan de bak. Maar dat vormde kennelijk geen beletsel om nu toch een kans te krijgen als huurling bij AS Roma. Spits Grégory Pujol, die minder in de belangstelling stond, staat bij Sedan weliswaar bijna altijd in de basis. Maar zijn team, dat pas afgelopen zomer promoveerde naar de Ligue 1, startte de terugronde als laatste.

“Persoonlijk ben ik behoorlijk gelukkig. Maar als je ploeg helemaal onderaan staat, is dat natuurlijk nogal relatief. Ik veroverde een basisplaats, scoorde zes keer en heb het gevoel dat ik alsmaar beter ga spelen. Mochten we opnieuw naar tweede klasse degraderen, dan zal ik daar misschien ook de gevolgen van moeten dragen”, spreekt hij vertwijfeld.

De oud-ploeg van Toni Brogno en Matthieu Verschuere verzamelde in de eerste competitiehelft amper dertien punten. Pujol moet niet lang nadenken over de oorzaken van het huidig falen. “Niet genoeg discipline, een gebrek aan concentratie, het geluk dat ons af en toe in de steek liet, scheidsrechterlijke beslissingen die in ons nadeel uitvielen. In dezelfde wedstrijd lieten we soms twee gezichten zien”, weet de ex-aanvaller van Nantes. “Ik blijf het wel positief vinden dat we in bepaalde duels toonden dat we over kwaliteit beschikken. Maar als je alles bij elkaar telt, is de balans uiteindelijk negatief. Dat betekent natuurlijk niet dat we nu al opgeven. Sedan stond er altijd om bekend een team te hebben met knokkers. Die vechtersmentaliteit zullen we in de tweede ronde zeker nodig hebben. De oplossing is zo eenvoudig als ze groot is : we moeten meer scoren en minder goals tegen krijgen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.”

Of hij nog aan Anderlecht terugdenkt ? “Ik probeerde de bladzijde om te slaan, maar sommige dingen laten toch een wat bittere smaak na”, zegt Pujol. “Eigenlijk was ik liever gebleven en had ik liever meer wedstrijden gespeeld. Zo is het niet gegaan. En gedane zaken nemen geen keer. Ik wil positief blijven en vooral de paar goede periodes onthouden die ik er beleefde. Maar ik verheel niet dat ik soms spijt heb dat het in Brussel niet wat beter liep. Er zat echt meer in.”

Luigi Pieroni maakte een zeer opgemerkt debuut voor FC Nantes, waar hij uiteindelijk voor tweeënhalf jaar tekende. De Rode Duivel dankte voor het vertrouwen met een kopbaldoelpunt, dat in de 92ste minuut van de partij tegen Nice zijn nieuwe club de drie punten opleverde.

Tijdens de zestiende finales van de Coupe de France (20 en 21 januari) zijn Monaco-Toulouse en Le Mans-Marseille de enige twee partijen waarbij eersteklassers tegenover elkaar staan. De andere duels zijn Straatsburg (II) – Rijsel, US Laon (IV) – Lyon, Orléans (III) – Lens, PSG – Gueugnon (II), Amiens (II) – Nantes, Calais (IV) – Sedan, St. Romorantin (V) – Valenciennes, Lyon-Duchère (IV) – Sochaux, Montpellier (II) – Nice, Bordeaux – Niort (V), Clermont Auvergne (III) – Rodez Aveyron (III), Pontivy (III) – Montceau-les-Mines (III), Châteaubriant (IV) – Vannes (V), Jarville (IV) – Libourne-Saint-Seurin (II).

Doelman Grégory Coupet (Lyon) liep in de 32ste finales van de beker een verrekking in de linkerbil op. Hij zal normaal gezien twee weken onbeschikbaar zijn

Nadir Belhadj (24) verlaat op het einde van het seizoen Sedan. Landskampioen Lyon telde een bedrag van 3,24 miljoen euro neer voor de Algerijnse linksachter, die een vierjarig contract krijgt.

Pavel Fort (23), een Tsjechische international van Slavia Praag tekende voor drieënhalf jaar bij Toulouse.

De Marokkaanse middenvelder Youssouf Hadji, keerde van Rennes terug naar AS Nancy.

Julien Rodriguez (28) wordt door Glasgow Rangers uitgeleend aan Marseille.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content