Volgende week dinsdag speelt Knack Roeselare zijn vijfde poulewedstrijd in de Champions League volleybal. Op bezoek bij Piacenza staat Roeselare voor de moeilijke opdracht om minstens een punt te pakken. Na vier van de zes speeldagen telt het team van coach Emile Rousseaux immers een punt minder dan Piacenza en vier minder dan het al geplaatste Constanta uit Roemenië.

Roeselare moet bij de Italiaanse bekerwinnaar dus gaan winnen, of verliezen met 3-2. In het andere geval is de Champions League al na de poulefase voorbij. En dat zou een ontgoocheling zijn, geeft kapitein Hendrik Tuerlinckx (27) toe. “Vooraf stelden we ons als doel om de tweede ronde te halen. Constanta is sterker uitgevallen dan verwacht, wat maakt dat we ineens in plaats van tegen Constanta tegen Piacenza moeten vechten voor de tweede plaats. Dat verandert de zaak natuurlijk, want de Italianen zijn absolute wereldtop.”

Vertrekt Roeselare nu met stress richting Italië? “Vooraf wordt er niet verwacht dat je in Piacenza punten gaat nemen. Op dat vlak is er geen extra druk, zeker niet vanuit het bestuur of de trainersstaf. Elke speler beseft anderzijds dat we iets moeten rapen als we onze Europese doelstelling willen bereiken. Dat brengt dus wel wat spanning met zich mee.”

Thuis slaagde Roeselare erin Piacenza te verslaan na een tiebreak, een resultaat dat hoop geeft, aldus Tuerlinckx. “Thuis spelen of uit blijft een groot verschil – we kunnen altijd iets meer in het eigen Schiervelde – maar mentaal gezien putten we toch kracht uit die zege in eigen zaal. Stel dat ze hier met 0-3 hadden gewonnen, dan zou het geloof in een stunt op verplaatsing heel klein geweest zijn. We weten dat als we goed volleyballen en ons beste niveau halen, we zeker kunnen meestrijden. We zullen er uiteraard voor gaan, maar we moeten realistisch zijn en stellen: we zaten in een poule met twee enorm sterke teams en we mogen trots zijn op de resultaten die we al behaalden.”

Verlies dinsdag geeft de West-Vlamingen nog de mogelijkheid om via de derde plaats opgevist te worden in de CEV Cup. “Daar denken we nog niet aan, op dit moment focussen we op onze kansen in de Champions League. Wordt het dan toch CEV Cup, dan is ook dat een meerwaarde. Je kan er ook een mooie affiche loten en misschien kunnen we in de CEV Cup wel iets hoger mikken dan in de Cham- pions League.”

Uitschakeling in de Champions League zou een teleurstelling zijn, het verlies in de halve finales van de beker van België was dat zeker. “Lennik is blijkbaar ons zwarte beest, ook in de competitie verloren we er al van. Ze beschikken over een goed volleyballend geheel en over een ruime kern. Ik denk dat er niet veel ploegen gaan winnen bij Lennik dit seizoen. Hoe pijnlijk het ook is, we moeten durven toegeven dat ze verdiend in de finale staan. We zijn het nu verplicht aan onszelf om ons te herpakken en om iedereen te laten zien dat het bekerverlies ons sterker heeft gemaakt met het oog op de titelstrijd.”

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

“We putten mentale kracht uit onze zege thuis.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content