Cesena: dé verrassing van de competitiestart.

In de rangschikking van de salarislast van het lopende seizoen staat Cesena afgescheiden op de laatste plaats. Het geeft dit jaar slechts 8,3 miljoen uit aan spelerslonen. Dat is een pak minder dan Chievo (13,2 miljoen), de op een na spaarzaamste eersteklasser, en slechts een vijftiende van wat AC Milan (130 miljoen euro) spendeert.

In competitie incasseerde de nieuwkomer in de Serie A pas op de vierde speeldag zijn eerste tegengoals en een eerste nederlaag, nadat het na drie speeldagen fier de leiding deelde met kampioen Inter, via thuiszeges tegen AC Milan en Lecce en een gelijkspel bij AS Roma.

Grootverdiener is de 26-jarige Chileense middenvelder Luis Jiménez, overgenomen van tweedeklasser Ternana, die dit seizoen 350.000 euro verdient. Aanvaller Emanuele Giaccherini, een van de seizoensrevelaties en door bondscoach Cesare Prandelli genoemd als mogelijk kandidaat-international, verdient 220.000 euro. De bekendste naam is Stephen Appiah, de 29-jarige Ghanees die afgelopen zomer na het WK een punt zette achter zijn interlandloopbaan en overkwam van Bologna. Keeper Francesco Antonioli (41) is de oudste speler in de Serie A.

Trainer Massimo Ficcadenti (nieuw) volgde Pierpaolo Bisoli op die de club in twee jaar van derde naar eerste klasse bracht en dit jaar aan de slag ging bij Cagliari. Cesena, dat resultaten combineert met mooi voetbal, heeft een multicultureel team, met achttien spelers uit veertien landen. Voorzitter en bouwondernemer Igor Campedelli (36), die een voetbalverleden heeft als spits in lagere afdelingen, nam de club over eind 2007. Met 96.000 inwoners is Cesena na Lecce de kleinste stad in de Serie A.

Het beste resultaat van de zwart-witten in de Serie A is een zesde plaats in 1975/76 die toen recht gaf op de enige Europese campagne uit de clubgeschiedenis. Cesena sneuvelde al in de eerste ronde tegen het Oost-Duitse Magdeburg en in competitie eindigde het op de laatste plaats.

Bij Lazio startte vorige woensdag voor het eerst de 20-jarige rechtsachter Luis Pedro Cavanda, Belg van Angolese origine, in de basiself. Hij hield Ronaldinho uit de wedstrijd (einduitslag 1-1). De bij Standard gevormde verdediger viel al eens in op 29 augustus in de uitwedstrijd op Sampdoria, toen hij na een uur ingebracht werd. Overigens vloog tegen Milan voor het eerst een adelaar – gesymboliseerd in het clubembleem – over het stadion, vlak voor de wedstrijd.

Afgelopen weekend werd dan toch gevoetbald in de Serie A. De aangekondigde staking werd vorige week afgeblazen, maar als tegen 30 november geen akkoord wordt bereikt over een nieuwe cao tussen spelersvakbond en clubs, volgt automatisch een staking op de volgende speeldag.

“In de Serie A wordt te veel druk gelegd op de scheidsrechters, er is sprake van psychologisch geweld”, waarschuwde bondscoach Cesare Prandelli nadat vorige week zowat alle scheidsrechters met de vinger gewezen werden. Sinds dit seizoen worden alle eersteklassewedstrijden gefloten door een vaste groep van 20 scheidsrechters, die niet meer in tweede mogen fluiten.

Bij Chievo maakte Cyrille Théréau (ex-Charleroi) woensdag zijn competitiedebuut, toen hij in het laatste kwartier van de uitwedstrijd op Napoli uitblinker Pellissier (goed voor twee goals, Chievo won met 1-3) afloste.

Arrigo Sacchi heeft de polemiek met Milanspits Zlatan Ibrahimovic afgesloten met een boodschap voor de Zweed: “Zlatan is de grootste solist ter wereld. Als hij zich aanpast aan tactische schema’s kan hij de beste speler tout court worden. Ik wens hem dat hij met Milan meer wint dan ik ooit gewonnen heb.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content