“Ik kijk uit naar de sportjaaroverzichten”, opent Klaas Vantornout. “Met mijn goede prestaties dit jaar kom ik misschien zelf eens in beeld.” Momenteel beleeft de cyclocrosser een drukke tijd. De wedstrijden volgen elkaar snel op, dus is er weinig tijd om eens onderuit te zakken voor de tv. Bovendien is hij eigenlijk geen verstokte beeldbuisfan. “Er zijn niet veel tv-shows die ik echt kan uitkijken. Ik geef toe: ik ben een zapper.” Het verbaast natuurlijk niet dat de weinige programma’s die Vantornout wel uitzit, met wielrennen te maken hebben. “De koersis iets dat ik moet volgen. Het zou maar raar zijn, mocht het anders zijn. Ik volg alle grote rondes, zeker de bergritten”, vertelt de beloftevolle renner. Hij koestert zelf ook ambities op de weg. “Ik heb al een paar wedstrijden gereden en deed dat niet slecht. Het ligt me wel. Ik geniet ervan om zo’n zware col te beklimmen.” Toch is de keuze voor de weg de eerstkomende jaren niet aan de orde. “Als je ziet hoe populair veldrijden momenteel is, heb ik de beste keuze gemaakt.”

Vantornout neemt alle programma’s over zijn sport op. “Die nieuwe dvd-recorders zijn echt het neusje van de zalm. Met één druk op de knop kan je je eigen wedstrijden eindeloos herbekijken.”

Motorcross kan hem ook overtuigen om de afstandbediening even met rust te laten. “Ik heb veel bewondering voor Stefan Everts, een enorme sportmens en een groot figuur. Echt jammer dat hij gestopt is, want hij was zo’n beetje de Sven Nys van de motorcross. Bovendien lijken veldrijden en motorcross heel sterk op elkaar. Zij rijden met een motor, wij met een fiets, dat is het enige verschil.”

Wat sport op tv betreft, houdt het daar eigenlijk al op voor Vantornout. “Basket volg ik niet, van voetbal enkel de uitslagen. De wintersporten kom ik zappend wel eens tegen, maar langer dan tien minuten kan ik daar ook niet naar kijken. In de kerstperiode is het traditioneel tijd voor schansspringen. De landing is spannend: vallen ze of niet, maar vraag me niet hoe ver die mannen springen.” De sporten die Vantornout wel interesseren, komen dan weer veel te weinig aan bod, vind hij. “Ik was vroeger veldloper en dat zie je bijna nooit op televisie. Hetzelfde geldt voor duatlon, nochtans een superzware sport. De top mag dan niet breed zijn, zonder media-aandacht zal de sport nooit floreren natuurlijk.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content