Samuel Eto’o beroert de gemoederen bij Barcelona.

El Mundo Deportivo, het semi-officiële persorgaan van Barcelona, kondigde een drastische hervorming aan van de huidige kern, met als hoofdnieuws dat Samuel Eto’o de Catalaanse club waarschijnlijk verlaat. Het vertrek van Javier Saviola (naar Real Madrid ?), die einde contract is, ligt volgens de Spaanse krant al vast. Hoewel Juliano Belletti en Giovanni van Bronckhorst hun contract verlengden, staan ook zij op het punt te vertrekken, net als Lilian Thuram, Edmílson en Rafael Márquez. Ook bij Santiago Ezquerro en Thiago Motta, volledig aan hun lot overgelaten door Frank Rijkaard, staan de koffers al klaar. Ludovic Giuly en Deco zouden hun voorbeeld volgen. En dan is er ook nog het duo Ronaldinho-Eto’o. Beiden liggen nog onder contract tot 2010 en hebben een ontsnappingsclausule van 100 miljoen euro. Maar dat betekent niet dat ze onaantastbaar zijn.

Na de uitschakeling in de Champions League verklaarde Johan Cruijff, de raadgever van voorzitter Joan Laporta, dat het tijd was om drastische maatregelen te nemen. Sommigen leidden daaruit af dat club zou zich ontdoen van de Braziliaan of de Kameroense spits. Aanleiding daarvoor is een dispuut tussen Eto’o, Rijkaard en Ronaldinho. Het bestuur ontkent dan wel alle geruchten, het wordt toch moeilijker en moeilijker om geloofwaardig te blijven. Sinds de terugkeer van Eto’o in de competitie – vijf minuten speeltijd op 4 februari tegen Osasuna na vier maanden afwezigheid, na een gescheurde meniscus in de rechterknie – waren er voortdurend spanningen. De week daarop, tegen Santander, weigerde de aanvaller zich op te warmen voor een invalbeurt van vijf minuten. Na de match liet hij zich weinig positief uit over Rijkaard en zijn ploeggenoot.

Er wordt al volop gespeculeerd dat Eto’o en Ronaldinho volgend seizoen niet meer samen zullen spelen, zeker als Barcelona de titel misloopt. De drievoudige Afrikaanse speler van het jaar werkte die gedachte in de hand met zijn uitspraak aan het adres van de voorzitter : “Als ik het probleem ben, wel goed, laat me dan gaan.”

Rubén Baraja, de middenvelder van Valencia, heeft na anderhalve maand blessureleed als gevolg van een spierscheur in de bil de trainingen hervat. In tegenstelling tot de oorspronkelijke diagnose van de medische staf zal de Spaanse international dus toch nog inzetbaar zijn voor de laatste wedstrijden van de competitie.

José Carlos de Araujo Nunes (29), de Portugese verdediger van Mallorca, liet het contract dat hem nog tot 2009 aan de club bond, met een extra jaar openbreken.

Gilberto Ribeiro, de doelman van Gimnastic Tarragona, kreeg een week rust omdat hij klaagde over last aan het schaambeen.

Arzu, de polyvalente middenvelder van Betis, moet omwille van een enkelblessure vier weken aan de kant blijven. Maar de volgende twee wedstrijden had hij wegens schorsing toch niet kunnen aantreden.

Mikel Aranburu (28) verlengde zijn contract bij Real Sociedad, de enige club waarvoor hij tot nu toe speelde, tot 2011. Maar eigenlijk stond het al een maand vast dat de middenvelder kon blijven, want in zijn contract stond een clausule dat hij recht heeft op een verlenging met één jaar als hij de helft van de officiële speelminuten op het veld stond.

NICOLAS RIBAUDO

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content