Debutant FC Molenbeek Brussels Strombeek, zeg maar FC Brussels, heeft bij de start van het seizoen 2004/05 één enkele ambitie : het behoud in de eerste klasse verzekeren. Om dat doel te bereiken kon de club de spelerskern, die vorig seizoen zijn favorietenrol in tweede klasse waarmaakte, grotendeels behouden. Het voegde daar nog een aantal spelers van niveau aan toe. Daarmee lijkt Brussels voldoende gewapend om weg te blijven van de laatste twee plaatsen van het klassement.

VERDEDIGING

Al een jaar leunt FC Brussels op een ervaren doelman : Patrick Nys verzamelde al die ervaring bij Lierse, bij Lommel en zelfs bij het Turkse Gençlerbirligi. Vorig jaar toonde de Kempenaar zich een betrouwbaar sluitstuk. Nys had na afloop van het kampioenenjaar zin in een nieuw Turks avontuur, maar het dossier met Ankaraspor raakte niet afgerond en dus keerde hij onverrichter zake terug naar FC Brussels. Dat had intussen niet stilgezeten en een andere geroutineerde keeper aangetrokken : Istvan Dudas van Charleroi. Een keepersprobleem stelt zich bijgevolg bij Brussels niet, tenzij een positief. Achter die twee volwaardige doelmannen bereidt de amper negentienjarige Isa Izgi zich voor op een naar verluidt mooie toekomst.

Voor de flanken van zijn defensie kan coach Emilio Ferrera rekenen op drie spelers voor twee plaatsen : Fritz Emeran op rechts, Nicolas Flammini op links en de polyvalente Christ Bruno. De gewezen speler van Charleroi (zowel Sporting als Olympic) is van nature rechtsvoetig, maar voelt zich ook op links in zijn sas. Zijn veelzijdigheid kan ook te pas komen voor het centrum van de verdediging. Want veel ruiloperaties houdt Ferrera in die sector niet achter de hand. Vermoedelijk start de trainer met Sammy Greven aan de zijde van de van Bergen overgekomen Alberto Malusci. Behalve Bruno is ook Steve Colpaert inzetbaar in de centrale as van de verdediging, maar hij benadert voorlopig niet het niveau van de titularissen. Op het einde van de voorbereidingscampagne was de club nog altijd op zoek naar versterking voor dit compartiment van de ploeg. Dat had ook te maken met de twijfels over de toekomst van de Hongaar Attila Dragoner. Die bood zich bij het begin van het seizoen braaf aan bij Brussels, maar verzocht zijn manager wel om naar een andere club uit te kijken. Dat laatste gebeurde met succes, want Dragoner heeft een deal met het Portugese Vitoria Guimaraes. De Uefa moet zich nog over deze kwestie uitspreken. In eerste instantie werd als alternatief gedacht aan Aleksandar Ilic, maar de ex-Anderlecht-speler toonde weinig belangstelling. Voorzitter Johan Vermeersch denkt nu aan Bertrand Crasson om in zijn eigen Brussel de meubelen te komen redden. Affaire à suivre.

MIDDENVELD

Op het middenveld beschikt Ferrera over meerdere spelers met eersteklasse-ervaring. Dat geldt voor Alan Haydock (een authentiek product van het huis en destijds nog bij de elite aanwezig met RWDM), Davy Theunis (ex-Gent en Beveren), de Tsjech Richard Culek (die nog de goede tijden van Lommel beleefde) en Christophe Kinet, die ook nog ervaring in het buitenland opdeed, met name bij het Franse Straatsburg en vervolgens bij het Engelse Millwall. Om deze spelers te omringen kan Brussels een aantal coming men naar het front sturen. Zoals daar zijn : Björn Riise, die de club dit seizoen huurt van Standard, de amper twintigjarige Rwandees Musaba Selemani en Maxence Coveliers, die nog bij het oude RWDM werd opgeleid en die vorig jaar met Ferrera werkte bij Lierse.

AANVAL

Saïd Makasi en Aloys Nong, die vorig seizoen het mooie weer maakten in de tweede klasse, krijgen het versterkende gezelschap van Venance Zézé Zezeto. Die speelde destijds bij Beveren de pannen van het dak, maar was nadien niet altijd even gelukkig bij Gent. Absoluut vermeldenswaard is Fabrice Omonga, die alom wordt afgeschilderd als een grote belofte. In de aanloop naar de start van de competitie was FC Brussels nog op jacht naar versterkingen voor het offensieve compartiment.

CONCLUSIE

FC Brussels lijkt klaar om een verlengd verblijf in de eerste klasse af te dwingen. Daartoe kan het rekenen op een ruime dosis eersteklasse-ervaring in de ploeg. En op een coach die bij diverse clubs, waaronder trouwens RWDM, bewezen heeft dat hij gevechten tegen de degradatie tot een goed einde kan brengen.

door Bruno Govers

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content