Betis Sevilla is in België geen onbekende ploeg. Het was op het veld van de Andalusiërs dat Anderlecht in het seizoen 2005/06 in de laatste wedstrijd van de poulefase van de Champions League zijn laatste zege boekte (0-1) op het kampioenenbal. De coach van Betis was toen nog LorenzoSerraFerrer, die Sporting dit seizoen opnieuw trof, omdat hij ondertussen aan het roer staat bij AEK Athene. De opvolging van Ferrer vertrouwde Betis toe aan de Bask JavierIrureta, die enkele jaren geleden op wonderbaarlijke manier Deportivo La Coruña naar de top van het Spaanse en de subtop van het Europese voetbal bracht. In 2000 veroverde die club zelfs zijn enige landstitel uit de clubgeschiedenis. Met zijn 58 jaar was hij de oudste coach die in de Liga aan de slag was, maar wellicht mede daarom kon hij zijn boodschap moeilijk overbrengen en was er sprake van een generatieconflict met de spelers. Dat de wegen van de club en de coach zouden scheiden, was onvermijdelijk, want een achttiende plaats in de rangschikking is een traditierijke club als Betis onwaardig. Kort voor nieuwjaar hield Irureta de eer aan zichzelf. Uit de stroom aan kandidaturen van potentiële opvolgers koos het bestuur uiteindelijk die van de vroegere middenvelder van de Franse nationale ploeg LuisFernandez, die op 2 oktober 1959 het levenslicht zag in… Andalusië, meer bepaald in Tarifa. Fernandez was eerder al bij twee andere Spaanse eersteklassers aan de slag : tussen 1996 en 2000 was hij coach van Athletic Bilbao en in 2003/04 zat hij in de dug-out bij Espanyol Barcelona. Het laatst was hij actief bij Beitar Jerusalem, een team dat hij coachte tussen november 2005 en april 2006. Op 29 december 2006 leidde hij onder het oog van tweeduizend toeschouwers, die hem verwelkomden als een kind van de streek, op een bijzonder gemotiveerde manier zijn eerste training bij Betis. De fans verwachten dat hij bij de groen-witten hetzelfde kunstje flikt als destijds bij Espanyol, waarmee hij ondanks een uitzichtloos lijkende situatie, toch nog het behoud wist te verzekeren. Dat zou in principe moeten kunnen lukken want de groen-witten beschikken toch over meer talent dan rechtstreekse concurrenten zoals de pas gepromoveerden Levante en Tarragona en Santander en Real Sociedad. De club heeft vooral vertrouwen nodig en Fernandez zou daar met zijn aangeboren talent voor dialoog moeten kunnen voor zorgen.

“We vragen hem geen mirakels”, verzekerde voorzitter ManuelRuizdeLopera, die echter uiteraard zijn team niet graag naar de Segunda zou zien zakken in het jaar, waarin de club zijn honderdste verjaardag viert.

Gregorio Manzano verlengde zijn contract als coach van Mallorca tot in juni 2008.

Juan Ramon Lopez Caro daarentegen, de trainer van Levante, wist dat de wedstrijd van vorige zondag tegen Santander voor hem zowat die van de laatste kans was.

Savio Bortoloni (32) keert terug naar Spanje. De blonde linkermiddenvelder die vroeger actief was bij Real Madrid en Zaragoza, en tussendoor ook eventjes bij Bordeaux voetbalde en daarna om familiale redenen terugkeerde naar het Braziliaanse Flamengo, tekende nu een contract tot het einde van het seizoen bij Real Sociedad. Ook de Argentijn German Herrera (23) verdedigt de komende zes maanden de kleuren van de Baskische blauw-witten.

Jose Sosa, een polyvalente middenvelder, die zopas met Estudiantes La Plata Argentijns kampioen werd, mag zich verheugen in forse belangstelling van Atletico Madrid. De colchoneros boden 5 miljoen euro om zich van zijn diensten te verzekeren, maar er zijn ook nog andere kapers op de kust.

Johan Vogel, de Zwitserse middenvelder moest omwille van een verrekking verstek laten gaan voor de partij tegen Celta de Vigo, de eerste match waarbij de nieuwe coach Luis Fernandez in de dug-out zat.

Ronaldinho, Deco en Rafael Marquez kwamen te laat terug van hun vakantie in Latijns-Amerika. Ze werden daarvoor door Frank Rijkaardechter niet beboet.

Tarragona, de club van Javier Portillo, sleepte op het veld van Atletico Madrid een punt uit de brand, maar blijft nog steviger dan voordien verankerd op de laatste plaats aangezien concurrent Real Sociedad zijn wedstrijd wel zegevierend afsloot.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content