De Belgische basketbalinternational Kim Mestdagh (25) bereikte met haar club Castors Braine de finale van de Eurocup: heenmatch op 19 maart in de Spiroudôme en terugmatch op 26 maart. Tegenstander is het Villeneuve d’Ascq van Ann Wauters.

Castors behaalde vorig seizoen al de dubbel en zit nu zowaar op schema voor een triple. Wat is het geheim?

“We spelen voor het tweede jaar op rij met nagenoeg dezelfde ploeg en beschikken nu over meer rotatiemogelijkheden. Vorig seizoen moesten we het vaak met zeven speelsters doen. In deze groep zit een enorme vechtlust. Vooral Europees hebben we op die manier gewonnen van ploegen die op papier eigenlijk beter zijn dan wij. We verloren dit seizoen nog maar één officiële match, Europees tegen Buyuksehir.”

In de Belgische competitie zijn jullie ongenaakbaar, met 21 zeges uit 21 wedstrijden. Is de rest zo zwak of zijn jullie zo sterk?

“De top vijf in België is aan elkaar gewaagd – dan heb ik het over Namur, Waregem, Kangoeroes Boom en Sint-Katelijne-Waver – maar daarna gaapt een grote kloof. We winnen geregeld met veertig punten verschil. Dat is ook niet abnormaal: samen met Belfius Namur zijn wij de enige volledige profploeg in het Belgische damesbasketbal.”

Het succes van Castors komt er zeer snel en vooral dankzij de centen van de voorzitter, Jacques Platieau, topman van IBM Benelux. Wat is zijn plan?

“Ik denk dat het oorspronkelijke plan was om in een mannenploeg te investeren, maar dat viel nogal duur uit en zo ontstond het idee om een professionele vrouwenploeg uit te bouwen. Mij kwam dat goed uit, zo kon ik na vier jaar in de VS en één jaar in Spanje, terug dichter bij huis spelen en toch prof blijven. Ik hoop dat deze unieke prestatie een boost geeft aan het hele Belgische basketbal én aan onze nationale ploeg. Want potentieel is er genoeg, alleen weet momenteel niemand waar het met de Belgian Cats naartoe moet.”

Hoe schat je de kansen in tegen Villeneuve d’Ascq?

“We kennen elkaar zeer goed. In de voorbereiding hebben we een paar keer tegen elkaar gespeeld: we verloren telkens (lachje). Maar we zijn ondertussen als ploeg gegroeid. Het wordt zaak om Ann Wauters af te stoppen, met haar lengte en ervaring is ze nog steeds bepalend. Gelukkig hebben wij een tactisch sterke coach (de Let Ainars Zvirgzdins, nvdr), die ons gebrek aan lengte perfect weet te compenseren. In vergelijking met vorig seizoen onder Thibaut Petit(nu coach van Pepinster, nvdr) spelen we defensief gedisciplineerder en met meer tactische variatie. We maken zeker kans.”

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

” Het wordt zaak om Ann Wauters af te stoppen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content