Op de rechteroever van de Dnjepr staat een monument: een boot, die de Slavische vierling vervoert die de stad stichtte. Lybid, de zus, en de drie broers Kiy, Sjtsjek en Choriv. Kiy gaf zijn naam aan de stad, die sinds de stichting in de vijfde eeuw een belangrijk commercieel, cultureel, politiek en religieus centrum was. De bakermat ook van de Oost-Slavische beschaving.
De stad, die zoals Rome gebouwd is op zeven heuvels, kende een grote welvaart tijdens het Kiev-Rus-imperium, van de 10e tot de 13e eeuw. In 988 introduceerde Volodimir de Grote het orthodoxe geloof en de verspreiding ervan over een belangrijk deel van Europa gebeurde vanuit Kiev. Uit deze tijd dateert de prachtige Sofiakathedraal, die de deuren opent naar de wereld van de byzantijnse mystiek.
Het is een van de weinige gebouwen in de Oekraïense hoofdstad die de doortocht van de nazi’s overleefde. Kiev lokte over de eeuwen heen talloze indringers aan. Het overleefde in 1240 de verwoestingen van de Mongolen en was in de 14e eeuw deel van het Groothertogdom Litouwen. Nadien behoorde het tot het Pools-Litouws Gemenebest. Tot de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991 werd Kiev bezet door de Russen.
Kiev telt niet alleen 2,8 miljoen inwoners, maar ook meer dan honderd musea, 33 theaters en 141 bibliotheken. De Kiev-Mohila Academie is een van de oudste onderwijsinstellingen van Europa.
De anderhalf kilometerlange Kresjtsjatikboulevard is het kloppende hart van de stad en heeft iets van de charme van de Champs-Elysées. Overdag kan je hier heerlijk flaneren en ’s avonds is het een langgerekt openluchtcafé. Ook in de buurt van het heropgebouwde St.-Michielsklooster, waarvan de gouden koepels tijdens Euro 2012 in de zon zullen blinken, is het prachtig om te wandelen.
De Dnjepr is zo breed dat volgens de schrijver Gogol vogels niet in één keer de overkant kunnen bereiken. Bij mooi weer is het heerlijk toeven op de eilandjes in de rivier met hun uitnodigende strandjes. Je kan ook een bezoek brengen aan het openluchtmuseum Pirohovo, een soort Bokrijk met oude boerderijen, molens en kerkjes uit de verschillende regio’s van het land.
Wie geïnteresseerd is in moderne politiek bezoekt ook het Onafhankelijkheidsplein (Maidan Nezalezjnosti), met zijn fontein. Hier stroomden in 2004 duizenden aanhangers van Joelija Timo- sjenko samen tijdens de Oranje Revolutie. Tijdens de verkiezingen van 2010 stemde twee derde van de inwoners van Kiev voor haar. Kiev was dan ook het hart van de Oranje Revolutie.