‘We hebben een strenge hand nodig’

Omdat trainer Francky Dury na de 4-1-zege van Zulte Waregem tegen KV Mechelen Karel D’Haene (29) drie minuten voor tijd en applausvervanging gunde, valt de kapitein weg uit het lijstje spelers die dit seizoen nog geen minuut misten (blijven over: Sammy Bossut, Franck Berrier en Bart Buysse).

Is de zesde plaats jullie plaats?

Karel D’Haene: “Als we die zesde plaats niet halen, hebben we het niet goed gedaan.”

Ben je tevreden over de heenronde?

“Qua puntenaantal zat er meer in. We pakten nergens onterecht punten. Ons niveau was redelijk, maar er zaten te veel mindere matchen bij. In een derde van de matchen vond ik ons niet goed: Roeselare, Anderlecht, Club, Lokeren uit en thuis tegen Genk. Ik vind ons te wisselvallig: niet alleen de ene match tegenover de andere, maar ook binnen een wedstrijd zelf. Het golft op en neer. Het was tegen KV Mechelen niet de eerste keer dat we het bij een voorsprong moeilijk kregen. Dan beseffen sommigen dat we dan iets meer op balbezit moeten spelen, maar toch gaat die bal weer diep … Het niveau van de terugronde van vorig jaar halen we op dit moment niet. Maar we hebben nu in de heenronde wel veel geleerd.”

Zoals?

“Dat iedereen moet beseffen dat we iedere week opnieuw moeten presteren.”

Dat komt ervan als je voor het eerst met welomlijnde ambities start. De vorige jaren konden jullie teren op een paar uitschieters, er moest niets. Nu gaan jullie voor de zesde plaats.

“Voilà! Nu moeten we een constante lijn in onze prestaties krijgen. Verliezen op Roeselare zonder zelf maar één kans te krijgen, is niet normaal. Dit jaar zetten ploegen een mannetje op Berrier, op Roelandts. Roeselare legde onze sterke punten lam, wij vonden daar geen oplossing voor. Na een heel goeie voorbereiding waren de verwachtingen heel hoog. Als je dan moeilijk start met drie op vijftien brengt dat wat stress in de groep.”

Tegen Mechelen laat de trainer Chris Makiese, toch al goed voor zes doelpunten, op de bank.

“En toch scoren we nog vier keer. Dat zegt iets over de kwaliteiten van de andere spelers. Als Stijn Meert en Thomas Matton terugkeren, is er op sommige posities flink wat concurrentie.”

Is de trainer veeleisender dan de vorige jaren?

“Ja. Nu moet iedere training op een hoog niveau. Hij duldt bijvoorbeeld ook op training geen slechte passes meer. De trainer zit er kort op, omdat hij voelt dat het nodig is. We zijn een vrij jonge groep die de strenge hand nodig heeft.”

Hoe ambitieus ben jij zelf nog?

“Ik ben gelukkig bij Zulte Waregem. Daarom heb ik hier ook vier jaar bijgetekend.”

Zou jij bij een Belgische topclub mee kunnen?

“Ik ben met Trabzon twee keer vicekampioen geworden. Als je aan de top in Turkije mee kunt, kun je dat hier ook. Maar bij Zulte Waregem speel ik altijd en ben ik belangrijk. Als ik naar een topclub ga, ben ik een van de velen. En het buitenland hoeft niet meer. Dat was schitterend, maar ik heb het al eens meegemaakt. Hier is elk jaar vooruitgang. Het is heel plezant om dat mee te maken, om daarin mee te groeien.” S

GEERT FOUTRé

‘Hier is elk jaar vooruitgang.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content