Door de mislukte transfer van Matías Suárez zit Anderlecht andermaal in een zwakke financiële situatie. De club die – dixit manager Herman Van Holsbeeck en voorzitter Roger Vanden Stock – geleid wordt door ‘goede huisvaders’ zit voor de zoveelste keer zonder geld voordat de hiaten in de kern zijn opgevuld. Voorlopig geen voetballende verdediger, laat staan een creatieve speler in de voorhoede. Voorlopig (?) zal John van den Brom het moeten stellen met de onevenwichtige kern van vorig seizoen. Hoe kan het dat er geen geld is voor de nodige verdedigende versterking?

Even overlopen: Anderlecht heeft Neerpede voor een groot deel zelf gefinancierd. Ook is het stadion onder handen genomen om conform de UEFA-regels te blijven. Dat zijn kosten die voor de buitenwereld minder opvallend zijn dan een nieuwe transfer. Tot daar het begrip voor de financiële situatie.

De laatste seizoenen heeft Anderlecht steeds spelers kunnen verkopen voor een aardig bedrag. Kan het zijn dat al dat geld naar Neerpede en het stadion is gevloeid? Neen toch. Het grote probleem is dat de ‘goede huisvaders’ geld hebben geïnvesteerd in spelers die het niveau niet hebben voor een club als Anderlecht. Lange contracten, vaak nog eens (te) dik betaald ook, zorgen voor een hoge loonlast. Elke transferperiode opnieuw verkondigt Van Holsbeeck dat hij van bepaalde spelers af wil. Maar die spelers zijn ook niet van gisteren. Waarom naar een andere ploeg vertrekken om daar de helft te verdienen van wat je in Brussel krijgt?

Voorbeelden van zulke spelers zijn er genoeg: Dalibor Veselinovic, Reynaldo, PabloChavarría, Bedi Mbenza, Sacha Kljestan, Christophe Diandy, Abdoulaye Seck… Daar mag je de té hoge lonen voor bepaalde spelers bij optellen. Hoe kan het in godsnaam dat OlivierDeschacht bijna een miljoen euro verdient? Daarvoor zijn zijn voetballende kwaliteiten toch te min? Milan Jovanovic heeft het zwaarste contract van de club, maar presteert slechts zelden op een aanvaardbaar niveau – laat staan op een niveau dat zulk een loon rechtvaardigt. Van Guillaume Gillet wordt een dragende speler gemaakt, maar met zijn te beperkte kwaliteiten is het een dienende speler. Een blik op zijn contract laat evenwel het tegenovergestelde vermoeden.

Door matige spelers steeds maar weer contracten voor te schotelen die ze niet verdienen, doe je als club simpelweg aan kapitaalsvernietiging. Als je grootste transfer van deze zomer ( Gohi Bi Cyriac) nog minstens een half jaar out is, moet je je als ‘goede huisvaders’ de vraag stellen of deze transfer wel een prioriteit hoort te zijn. Zeker nu blijkt dat er voor die broodnodige verdedigende kwaliteitsinjectie geen geld meer overschiet.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden. Zoekertje

Supportersclub van Anderlecht zoekt nieuwe leden uit regio Brussel en Vlaams-Brabant. Voor meer info: Kamosi Norman, 0476 38 84 94.

Dries Stuyven, Leuven

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content