Onrechtstreeks heeft Walter Baseggio bij Treviso een trainerswissel op zijn geweten. Vorige week viel de ex-Anderlechtspeler pas na een uur in tegen Parma. Dat volstond voor een sterke quotering en de opmerking in de krant dat de trainer hem veel vroeger had moeten inbrengen. Eén dag later werd trainer Alberto Cavasin bedankt voor bewezen diensten.

Cavasin is dit seizoen al de elfde trainer die ontslagen wordt. Zelf volgde hij na de elfde speeldag Ezio Rossi op, die met de neo-eersteklasser aan het seizoen begon. Een succes werd die wissel niet. Eén overwinning op vijftien wedstrijden was een magere balans. Nochtans was Treviso van alle eersteklassers het meest bedrijvig op de transfermarkt. Het haalde twee nieuwe middenvelders, een spits en een keeper, maar dat hielp de ploeg niet vooruit in het klassement. Op veertien februari verzekerde clubvoorzitter Ettore Setten nog dat hij er niet aan dacht om Cavasin buiten te gooien. “Als er iemand moet opstappen, zal ik het zijn. Als we ons niet redden, is dat mijn fout.” Tien dagen later bedacht hij zich. De nieuwe trainer vond Treviso binnenshuis : Diego Bortoluzzi is pas 39, net als Alessandro Del Piero afkomstig uit Conegliano nabij Treviso en voetbalde de laatste vijf jaar van zijn spelersloopbaan bij Treviso. Tot vorige week trainde hij er de beloften.

De trainerswissel miste zijn effect niet : afgelopen weekend speelde Treviso gelijk op het veld van Empoli. Walter Baseggio startte in de basis, maar moest na 77 minuten met rood van het veld. De penalty die daarop volgde, werd door Empoli niet omgezet, maar in de laatste minuten kwam Empoli opzetten en werd het 1-1.

Dankzij dit puntje komt Treviso voorlopig weg van de laatste plaats in het klassement. Op zich mag dat al een klein wonder heten, want tot een paar weken voor de competitiestart ging Treviso ervan uit dat men gewoon de competitie in tweede klasse zou aanvatten. De extrasportieve perikelen van Genoa, Torino en Perugia brachten Treviso onverhoopt toch in de hoogste afdeling, maar daar was de ploeg, enkele late ingrepen ten spijt, niet sterk genoeg voor. Als Treviso zich redt, is dat meer dan een mirakel.

Francesco Totti sluit een paar dagen na zijn enkeloperatie niet uit dat hij toch nog het WK haalt. Ook de dokters spreken dat niet tegen.

Inter Milaneigenaar Massimo Moratti nam vorige week een beetje druk weg van trainer Roberto Mancini. Niet alleen verzekerde Moratti dat Mancini dit jaar niet vervangen wordt, hij bevestigde ook dat Mancini ook volgend seizoen trainer van Internazionale zal zijn. Mancini ging vorig seizoen aan de slag bij Inter en won toen de beker.

Carlo Mazzone, de nieuwe trainer van Livorno en ouderdomsdeken in de Serie A, heeft Roberto Baggio gevraagd of hij geen zin had in een comeback als voetballer bij Livorno. Baggio, vorige week 39 geworden, bedankte voor de eer. Hij voetbalde en trainde de laatste jaren van zijn loopbaan niet meer pijnvrij. Sinds hij op 16 mei 2004 zijn afscheid vierde, raakte hij geen bal meer aan en bekommerde hij zich om zijn drie kinderen. Als voetballer beleefde hij een mooie herfst van zijn carrière met Mazzone als trainer bij Brescia. Eerder werkten de twee samen bij Bologna.

Interspits Adriano werd voor twee speeldagen geschorst omdat hij tijdens de wedstrijd tegen Livorno een tegenstander met de hand sloeg. De scheidsrechter zag het niet, de schorsing werd opgelegd op basis van tv-beelden. Daardoor is Adriano er ook niet bij tegen AS Roma.

AS Roma brak met zijn elfde opeenvolgende overwinning het Italiaans record.

VOLGENDE SPEELDAG

5/03 Fiorentina – Siena, Treviso – Reggina, Messina – Parma, Lecce – Palermo, Chievo – Lazio, Sampdoria – Juventus, Roma – Inter, Milan – Empoli, Livorno – Cagliari, Udinese – Ascoli

TOPSCHUTTERS

1. Toni (Fiorentina) 22 goals ; 2. Trezeguet (Juventus) 18 goals ; 3. Totti (AS Roma), Gilardino (AC Milan), Shevchenko (AC Milan) 15 goals.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content