Een youngster die zich in het Vlaamse openingsweekend fameus in de kijker reed, was Preben Van Hecke (24). De Dendermondenaar verraste eerder dit jaar al met een knappe derde plaats in het eindklassement van de Ster van Bessèges. En zijn donders snedige uithalen in Kuurne-Brussel-Kuurne maken hem tot nu toe een van de smaakmakers van het nog prille wielerseizoen. Zou dit soms het jaar van Preben Van Hecke kunnen worden ? “Nochtans heb ik niet het gevoel dat ik erg veel verbeterd ben tegenover vorig seizoen”, zegt Van Hecke goudeerlijk. “Het zit de laatste weken een beetje mee, maar ook vorig jaar was ik eigenlijk al goed op dreef. Maar dan wel in koersen die het televisiescherm niet haalden, waardoor het wat aan de aandacht ontsnapte.”

Veel reacties gekregen op je imponerende Kuurne-Brussel-Kuurne ?

Preben Van Hecke : “Natuurlijk. Dat het spijtig was dat ik uiteindelijk niet beloond werd voor mijn inspanningen, luidde de meest gehoorde commentaar. Tja, jammer hè. Achteraf bekeken kan je zeggen dat wij, de vluchters, het louter aan onszelf te danken hebben. Als we meer tijd nemen, komt het peloton niet meer terug. Maar de samenwerking was niet optimaal. Nu goed, ik zal leren uit deze ervaring.”

Je naam ging de laatste dagen vlot over de tongen. Komen er door het vertrek van Van Petegem en Steegmans binnen jullie ploeg meer kansen voor jongens zoals jij ?

“Ik denk niet dat dat zo’n grote rol speelt hoor. Toen Peter en Gert nog bij ons koersten, kreeg ik evenzeer kansen. Maar je moet ze wel zelf pakken en dat is niet zo evident als het misschien lijkt. Onze richtlijnen zijn eigenlijk iedere wedstrijd dezelfde : mee de koers maken. Dat er nu andere kopmannen zijn, verandert daar niets aan.”

Marc Sergeant benadrukt dat de sfeer binnen Predictor-Lotto dit seizoen zo goed is. Managerspraat of is daar wat van aan ?

“O ja, we hebben al heel goed gelachen dit jaar. En da’s ook belangrijk in het leven hè. Het klikt : er zijn veel Belgen in de ploeg, we kennen elkaar allemaal al lang en de nieuwkomers passen goed in het team – Hoste en Sentjens fietsen mee alsof ze nooit anders gekend hebben. Predictor-Lotto is dan ook een erg leuke ploeg om voor te koersen. Maar dat was de voorbije jaren ook al zo.”

Als we even vooruitkijken naar de grote klassiekers : hoe gaan jullie dat sterke Quick-Stepblok ontwrichten ?

“Het komt erop neer van niet met Tom Boonen naar de meet te gaan. Iedereen weet dat maar het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar we geven het niet op. Quick-Step-Innergetic heeft een geweldig team voor de voorjaarsklassiekers, maar ze zijn heus niet onklopbaar.”

Hoe ziet je programma van de komende weken eruit ?

“Eerst ga ik naar de Ronde van Het Groene Hart, een nieuwe koers in Nederland is dat. Daarna leg ik me toe op Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Ik weet nog niet welke klassiekers ik ga rijden, maar de kans is ook groot dat ik naar de Ronde van Georgia trek. Als die laatste wedstrijd verreden wordt tenminste (deze Amerikaanse rittenkoers heeft sponsorproblemen, nvdr.).”

door Jef Van Baelen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content