Komt Frank Defays, de 32-jarige rechterverdediger van Charleroi, in aanmerking voor de nationale ploeg ? Ja, vindt Philippe Albert, gewezen Rode Duivel en tegenwoordig commentator bij BeTV. “Ik heb Defays in 1999 bij Charleroi meegemaakt. Hij kwam toen van de derde klasse en drong zich meteen op. Dat hij nu kapitein van de ploeg is, verwondert me niet. Net zo min als de progressie die hij heeft geboekt. Sommigen spreken van een wonder, maar Defays heeft gewoon veel geleerd door veel te luisteren. Ik zie niet waarin Defays zou tekortschieten tegenover de rechtsbacks die de laatste tijd de nationale ploeg hebben gehaald. Hij is zeker een van de beste rechterverdedigers van het land. Volgens mij kan alleen Hans Cornelis met hem wedijveren. Ik vind hem alleszins beter dan Carl Hoefkens. De nationale ploeg kent nogal wat problemen op die plaats en de ervaring van Defays zou een winstpunt opleveren.”

Is dat ook de mening van Régis Genaux, gewezen Rode Duivel en tegenwoordig trainer van derdeklasser Seraing ? “Voor mij is en blijft Eric De-flandre door zijn ervaring en zijn positiespel het best geschikt om bij de nationale ploeg te worden gebruikt als rechtsback. Hij voelt een match aan, hij voelt wanneer hij kan oprukken. Ondanks zijn leeftijd begrijp ik niet waarom Deflandre niet meer wordt geselecteerd. Ook bij Standard verloor Deflandre zijn plaats, maar sinds hij weer in de ploeg staat, krijgt hij unaniem positieve commentaren. Frank Defays plaats ik wel ongeveer op dezelfde hoogte als Deflandre. Defays doet me trouwens aan Deflandre denken : het is een pure rechtsachter. Per wedstrijd is hij goed voor vier à vijf goede centers. Hij scoort trouwens ook geregeld op stilstaande fasen. Voor de rest zie ik alleen maar Hans Cornelis. Jong en zeer gedreven. Ik vraag me wel af of hij het internationale niveau aankan, maar hij kan zeker een wissel op de toekomst zijn. Anthony Vanden Borre van zijn kant moet maar eens bewijzen dat hij echt de grootste belofte van het Belgische voetbal is. Tot nog toe mis ik regelmaat in zijn prestaties. En hoe dan ook is Vanden Borre geen typische rechtsback. Daarvoor is hij veel te offensief ingesteld. Hij vergeet systematisch zijn zone af te dekken. Maar de man die tegenwoordig als rechtsback bij de Rode Duivels uitkomt, is evenmin een rechtsback. Carl Hoefkens bereikt zijn beste rendement als centrale verdediger.”

Franky Van der Elst, gewezen Rode Duivel, onderkent een bezwaar in de leeftijd van Defays. “Als je 32 jaar bent en je werd nog nooit opgeroepen, dan heeft dat meestal wel een reden. Op die leeftijd kan je dan wel je ervaring in de strijd gooien, fysiek bevind je je niettemin op de neerwaartse lijn. Om dan nog te debuteren op het allerhoogste niveau, is vragen om in snelheid gepakt te worden. Ik vind het trouwens ook geen goed moment om de nationale ploeg weer door elkaar te gooien en zich nog aan experimenten te wagen.”

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content