KAA Gent

© belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN MICHEL LOUWAGIE ALGEMEEN MANAGER

‘Als we de balans moeten opmaken na bijna de helft van de reguliere competitie inzake onze ge- realiseerde zomer- transfers, dan vertaalt zich dat in de resultaten. De twee belangrijkste doelstellingen bij de start van het seizoen waren Europees overwinteren – nadat we eind juli al moesten aantreden in tweede voorronde tegen het Noorse Valerengen – én de Champions’ play-offs halen in de Belgische competitie. Het eerste doel werd al bereikt, want in maart spelen we door onze poulewinst de 1/8 finales van de Conference League Cup. In de Jupiler Pro League staan we voorlopig nog net buiten de top vier, maar zijn we bezig met een inhaalbeweging na een moeilijk begin.

‘De verhouding tussen de gedane investeringen en het rendement van de gehaalde aanwinsten zit zeer goed. Onze duurste aankoop, de Keniaanse international Joseph Okumu, presteert heel sterk en het best van alle aankopen. De covidsituatie remde ons financieel vanzelfsprekend zwaar af, zodat we niet al te veel konden investeren. We zijn 20 miljoen euro kwijt aan inkomsten door corona. Dan is elke euro belangrijk voor een club zonder aandeelhouders en zonder investeerder. De voorzitter en ik staan voor voorzichtig management.

‘Strategisch gezien was het onze prioriteit om een sterke centrale verdediger te vinden. Met Okumu vonden we die ook in de Zweedse competitie. In onze zoektocht naar een spits werden we, zoals eerder aangegeven, financieel afgeremd door de gevolgen van de pandemie. We hebben onze coach ook zoveel mogelijk gevolgd in zijn vragen.’

WAT WIJ ZEGGEN

Via de scoutingscel kwam er (na eerder ook Andreas Hanche-Olsen en Yonas Malede) met Okumu (24) een snelle en heel wendbare tweevoetige verdediger, die indruk maakt. Hij werd vastgelegd tot 2025. De Keniaan kan door de relatieve stilstand van paradepaardje Tsjkavetadze (22) mogelijk de volgende pion zijn die met een meerwaarde kan worden verkocht.

Coach Hein Vanhaezebrouck, die de Franse diepe aanvaller Thomas Henry niet wilde omdat hij hem te veel een counterspits vond, werd op zijn wenken bediend met de controlerende middenvelder Julien de Sart, creatieveling Hjulsager en de snel op doel trappende Bruno. Hjulsager en Bruno vielen na een goede start uit met blessures. De transfervrije Christopher Operi kon na een goede voorbereiding op links te weinig concurreren met Núrio Fortuna.

Gezien de onzekerheid over de fitheid van targetman Laurent Depoitre werd eind augustus Ludovic Ajorque (27, RC Strasbourg) overwogen, maar hij kwam niet wegens een te hoge kostprijs (8 tot 10 miljoen euro). Er werd dan geopteerd voor een trio ( Bayo, Lemajic en de bij de fans nog altijd gecontesteerde Mboyo Ilombe) om te roteren, maar geen van hen slaagt erin te wedijveren met het vaste duo Tarik Tissoudali-Laurent Depoitre.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content