K Beerschot VA

© belgaimage

WAT ZIJ ZEGGEN SANDER VAN PRAET TECHNISCH MANAGER

‘Vorig seizoen hadden we een van de oudste kernen in de JPL, we hadden dus nood aan verjonging. Okyere, Konstatopoulos, Krekovic, Seriki, Soumaré… dat is allemaal geboortejaar 2000 of later. Voor een stuk zit daar ook een economische logica achter, dat klopt, waarbij een latere doorverkoop beoogd wordt – dat is de realiteit voor zowat alle Belgische clubs. Hun prestaties waren tot nog toe onregelmatig, maar dat valt mee te verklaren door de blessures van enkele vaste waarden aan het begin van het seizoen, waardoor die jongeren wat houvast misten. Bovendien vielen de resultaten tegen en zo werd het nog lastiger om ze rustig in te passen. Daarbij komt dat Caicedo, Vaca en Shankland – die hun meerwaarde ondertussen bewezen – pas laat aansloten. Die timing heb je in het spel van transferonderhandelingen niet altijd in de hand, al is het achteraf bekeken een verkeerde inschatting geweest om zo laat op ‘zekerheden’ in te zetten. Het waren geen paniekaankopen alleszins. Wat het offensieve compartiment betreft, geloven we nog steeds dat we met Shankland een spits in huis hebben die goals kan maken.

‘Bij zijn komst heeft onze nieuwe coach, Torrente, zijn analyse van de kern gemaakt en kwam hij tot de conclusie dat er voldoende kwaliteit is om een veilige plek in het klassement te ambiëren. Net zoals wij nog steeds denken. We willen nu geen dingen doen uit een paniekreactie, enkel als er zich een opportuniteit voordoet, zullen we nog iets halen.’

WAT WIJ ZEGGEN

Beerschot toonde heel wat transferbedrijvigheid afgelopen zomer. Daarbij werden veelal risicobeleggingen gedaan, want op De Smet na allemaal spelers die geen ervaring hadden met het Belgische voetbal of weinig ervaring in het profvoetbal tout court. De indruk leeft dat er vooral getransfereerd werd met het oog op een doorverkoop later. Peter Maes kende de pech dat de twee grootste talenten, de Zuid-Amerikanen Vaca en Caicedo, pas na zijn ontslag in september inzetbaar waren. Vooral die laatste toonde de voorbije maanden zijn meerwaarde. Helaas voor Beerschot is hij slechts gehuurd van Brighton.

K Beerschot VA

Voor de jonge Griekse verdediger Konstantopoulos werden wel behoorlijk wat centen neergeteld (700.000 euro), maar in de drie basisplaatsen die hij kreeg, kon hij niet overtuigen. Onder Javier Torrente verdween hij zelfs helemaal uit beeld. Voor Okyere geldt hetzelfde. De van Fenerbahçe gehuurde Lemos was tot nog toe meer geblesseerd dan fit. Huurling Seriki werd ondertussen alweer teruggestuurd naar moederclub Sheffield United. De echte deceptie in het transferrapport van de Mannekes ligt echter in het offensieve compartiment. Zowel Soumaré als de voormalige Kroatische jeugdinternational Krekovic brachten amper iets bij. Enkel de meer ervaren Shankland kon zich al tonen, zij het dan vooral met zijn noeste arbeid. Als duurste zomeraankoop (1,2 miljoen euro) mag dat ietsje meer zijn.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content