Jean-Claude Massias was van 1996 tot 2005 technisch directeur van de Franse tennisfederatie (de FFT) en bekleedt daarin nu de functie van directeur van Vorming en Opleiding. Onder zijn impuls bracht de FFT laatst een dvd uit over de specificiteit van tennis op gravelcourts (Le jeu sur terre battue). Daarbij werden de uitzonderlijke kwaliteiten van Justine Henin op gravel geanalyseerd.

Wat zijn die kwaliteiten ?

Jean-Claude Massias : “Henin is een van de weinige vrouwen die op gravel speelt op de manier van de mannen. Zowel bij haar forehand en haar backhand als in haar service, kan ze effect in de bal steken. Dat dankt ze aan haar fysieke kwaliteiten en aan een techniek die haar toelaat zowel de lift als de slice te gebruiken. Behalve Henin zijn alleen Amélie Mauresmo en Serena Williams bij machte tot zo’n mannelijke tactiek.. Mauresmo en Henin bezitten dezelfde kwaliteit om met effect te spelen. Ook al gaat het niet om dezelfde techniek, het zijn wel allebei sterke atleten.”

Ze hebben nochtans een totaal verschillende morfologie.

“Ja, maar ondanks haar kleine gestalte heeft Justine Henin tegelijk uithouding, kracht en snelheid. Ze kan met één hand ballen van boven haar schouder spelen, dat is weinig meisjes in het circuit gegeven. Haar spierkracht is werkelijk uitzonderlijk. Ze onderscheidt zich van de meeste andere tennisvrouwen omdat die eenzijdig vlakker spelen. Henin beschikt over een breed repertorium : ze kan vlak spelen, ze kan met effect tennissen, ze kan bommen afvuren, ze kan van achter de baseline en in verdediging gedrongen toch nog volume, zeg maar hoogte, aan de bal meegeven.”

Kan haar spel op 24-jarige leeftijd nog evolueren ?

“Net daarom is dit seizoen zo belangrijk voor haar. Ze levert momenteel samen met haar coach Carlos Rodriguez een grote inspanning om offensiever te tennissen en meer naar het net op te rukken. Daardoor krijgt ze er nog een wapen bij, terwijl ze al haar andere troeven handhaaft. Ik hoop dat ze het ook op Roland Garros probeert, want op gravel is het net niet de belangrijkste plaats van de court. Afwachten en de tegenstander in de fout dringen is nu eenmaal een vaak gehanteerde strategie op gravel.”

Welke andere kwaliteiten heeft Henin nog ?

“Ze springt al een van de besten met het scorebord om. De risico’s die je neemt of niet neemt, dat moet je goed beheren. Henin beschikt daartoe over het nodige geduld. Strategisch is ze enorm sterk. Ze weet vaak die enkele puntjes meer te maken die het verschil tussen winst en verlies bepalen.”

Herinnert u zich nog de eerste keer dat u Justine Henin zag tennissen ?

“Ja, dat was hier, op de courts van het CNE (Centre d’entraînement national, het nationaal trainingscenter). Ze was toen een jaar of elf en ze bracht enkele dagen in Parijs door om te trainen op Roland Garros. Ze toonde toen al veel talent en wilskracht. Ik raakte onder de indruk van haar slagen en ik was dan ook helemaal niet verbaasd dat ze enkele jaren later tot de wereldtop behoorde. Ik heb Henin ook goed gevolgd tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. In de finale tegen Mauresmo bracht ze toen een opmerkelijk goed tennis.

“Henin heeft een uitgesproken klassiek tennisspel. Ze kan alle slagen van het repertorium aan, net zoals Roger Federer. Dat is ook het tennis van de toekomst. Veelzijdige spelers, spelers die alles kunnen.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content