Philippe Gilbert zet alles op het WK.

DOOR jonas creteur

Met een 44e plaats in de Clásica San Sebastián, op ruim zeven minuten van winnaar LuisLeón Sánchez, begon Philippe Gilbert vorige zaterdag aan het tweede deel van zijn seizoen. In tegenstelling tot de meeste toprenners liet de kopman van Omega Pharma-Lotto de Tour links liggen. Hij wil immers schitteren op het WK in Geelong (Australië) en dan zou, volgens hem, de combinatie voorjaar-Tour-Vuelta-WK te veel van het goede geweest zijn.

Gilbert trok dan maar met ploegmaats Jan Bakelants, Leif Hoste, Olivier Kaisen, Tom Stubbe, Jelle Vanendert en Greg Van Avermaet naar het Italiaanse Livigno, waar ze in elf dagen 47 uur op de fiets zaten en onder meer de Passo dello Stelvio en de Passo di Gavia beklommen. “Vooral kilometers malen om de basis te leggen voor het najaar, en dat op 2000 meter hoogte bij temperaturen rond de 20 graden. Een ideale stage”, zegt ploegleider Dirk De Wolf. Dat Gilbert in San Sebastián tekortschoot, verwondert hem dan ook niet. “Ondanks een paar dernytrainingen heeft hij nog niet dezelfde snelheid en weerstand als de toppers die pas de Tour achter de kiezen hebben. Dat zal de komende weken wel veranderen.”

Gilbert rijdt in de aanloop naar de Vuelta slechts twee koersen: de Vattenfall Cyclassics in Hamburg (15 augustus) en de GP Ouest France in Plouay (22 augustus). Geen EnecoTour dus. “Vier dagen later start de Vuelta al (28 augustus) en die is een stuk zwaarder dan de voorbije jaren”, aldus De Wolf. “En vergeet niet: het WK vindt wegens de verre verplaatsing naar Australië pas plaats op zondag 3 oktober, een week later dan vorig jaar. De topconditie mag dus niet té vroeg komen. Het komt eropaan juist te pieken, want na het WK volgen nog Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije. Ook daar wil Philippe schitteren, net zoals vorig seizoen.”

Gilbert heeft naast het WK immers nog een ander doel: de koppositie op de wereldranglijst. “Hij staat nu op de vijfde plaats, weliswaar op vrij grote achterstand van leider Alberto Contador, maar die zal allicht passen voor het najaar. Ook alle andere renners uit de top tien hebben al de Tour in de benen. Zij zullen niet zo veel reserves hebben als Philippe. Hij kan dus nog heel wat punten goedmaken. Te beginnen in Hamburg en Plouay, twee wedstrijden die hem uitstekend liggen, en daarna ook in de Vuelta.”

Philippe verkende het parcours in Gee-long al op het tacx-simulatiesysteem en was naar verluidt razend enthousiast. “Het lijkt een beetje op het nieuwe finaletraject van de Brabantse Pijl”, zegt De Wolf. “Op zijn lijf geschreven dus. Het is dan ook logisch dat hij de absolute kopman wordt. Tom Boonen kan, zelfs als hij na zijn knieoperatie fit raakt voor de Vuelta, nooit in topvorm zijn tegen eind oktober. Stijn Devolder en Björn Leukemans kun je misschien een beschermde status geven, maar de rest moet onvoorwaardelijk in dienst van Philippe rijden. De Italianen bewezen de laatste jaren dat het systeem met een kopman het meeste garantie op succes biedt. Hopelijk redeneert bondscoach Carlo Bomans ook zo.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content