Wat doet een gelouterde Italiaanse ex-topvoetballer als sportief directeur in Moeskroen? Veel meer dan interviews geven aan sportbladen, zo blijkt. ‘De jongeren zijn de toekomst.’

Bij de voorstelling eind juni van de nieuwe technische staf van Excelsior Moeskroen heerste bij heel wat mensen veel scepticisme. Er werd voor gevreesd dat door het aantreden van de Servische trainer Miroslav Djukic, de Italiaanse sportief directeur Amedeo Carboni en zijn Spaanse assistent Juan Sanchez, de eigenheid van de club verloren zou gaan. Carboni bleef tot nu toe discreet op de achtergrond. Voor Sport/Voetbalmagazine maakt hij een uitzondering.

Moeskroen heeft nog niet bepaald gensters geslagen dit seizoen. Wat is uw oordeel?

AmedeoCarboni: “Moeskroen beleeft een overgangsseizoen. Alles is nieuw: de staf, de manier van trainen, … Wat me optimistisch stemt, is dat we door geen enkele tegenstrever overklast zijn. Vergeet ook niet dat we met een bijzonder jonge ploeg spelen. Enerzijds heb je jongens die uit ons opleidingscentrum Futurosport komen, zoals Maxime Lestienne (17), Thomas Hovine (18), Guillaume François (19), Aliou Dia (19), Daan Van Gijseghem (21), Idir Ouali (21) en Sylvain Berton (21). Anderzijds heb je de ingehaalde spelers zoals José Antonio Salcedo en Alex Cortell (allebei 18). Daarnaast hebben we enkele ervaren spelers om hen te omringen. Het is zo dat een club moet werken. De jongeren zijn de toekomst van Moeskroen.”

Met uitzondering van Jonathan Aspas, die in het verleden in de Liga heeft gespeeld, komen de getransfereerde spelers uit de Spaanse of Italiaanse derde klasse. Is hun niveau hoog genoeg om hier als echte versterkingen te gelden?

“Ze moeten vooral proberen om hier een nieuwe mentaliteit te laten doordringen: de winnersmentaliteit die kenmerkend is voor Spanje en Italië. Ik heb namelijk de indruk dat jonge Belgen al tevreden zijn zodra ze speelkansen krijgen. Maar dat is niet voldoende. Ze moeten ook tot elke prijs willen winnen. Bij jonge Spanjaarden en Italianen is dat het geval. Natuurlijk hebben we geen vedetten binnengehaald. Het budget is nu eenmaal beperkt. Maar het is wel een feit dat Aspas ervaring heeft op een hoger niveau. Ik vraag me trouwens nog altijd af hoe we erin geslaagd zijn om hem naar Moeskroen te halen. Want in de landen rond de Middellandse Zee is de levenstandaard voor voetballers toch een stuk beter dan hier. Dat we hem konden overtuigen dat hij hier zou kunnen meestrijden voor een Europees ticket, heeft hem wellicht over de streep getrokken.”

Valencia

Toen u hier kwam, zegden sommigen dat Futurosport mogelijk de deuren zou sluiten. Maar dat lijkt allesbehalve het geval.

“Nogmaals: de jongeren zijn de toekomst van Moeskroen. Niet alleen van de club, maar ook van de stad. We moeten ouders ervan overtuigen dat hun kinderen een toekomst kunnen hebben in het voetbal op voorwaarde dat ze hard werken op training. Het opleidingscentrum heeft ook een sociale meerwaarde. Elke jongere die daar rondloopt, loopt niet op straat.”

Het is alsof we de vroegere burgemeester Jean-Pierre Detremmerie aan het woord horen.

“Maar het is toch waar! Jonge gasten die niet sporten, staan bloot aan de verleiding om te drinken, te roken of drugs te nemen. Ik hoop dat de nieuwe gemeenteraadsleden dat ook goed beseffen.”

Een andere vrees die bij uw komst werd geuit, was dat Excelsior een soort transitcentrum zou worden.

“We zijn niet verplicht om tot elke prijs spelers te verkopen. Op het financiële vlak hebben we al heel wat inspanningen gedaan. Alle nieuwkomers zijn gratis gekomen. En we hebben de loonmassa met vijftig procent teruggedrongen. Vorig seizoen bedroeg ze 3 miljoen euro, nu 1,5 miljoen.”

Welke goocheltruc is daarvoor gebruikt? Er zijn er weinig vertrokken en de kern bestaat uit wel dertig spelers.

“We hebben met alle spelers onderhandeld. Ze stemden in met een lager vast loon in ruil voor hogere premies. Hoe hoger we raken in de rangschikking, hoe meer televisierechten we zullen ontvangen en hoe beter we de spelers kunnen betalen. Ook als we nieuwe sponsors vinden, kunnen we de spelers meer betalen. We kunnen niet ontkennen dat de club het momenteel niet breed heeft. Het is voor iedereen crisis.

“Paradoxaal genoeg is de crisis voor kleine clubs een goede zaak. Het beperkt immers de mogelijkheden van de spelers, die weten dat ze elders niet noodzakelijk meer zullen verdienen.”

Het blijft voor veel mensen onbegrijpelijk dat iemand met uw reputatie en van uw kaliber zich in Moeskroen is komen ‘begraven’.

“Moeskroen was een uitdaging. En daar houd ik van. Ik wil een degelijk team uitbouwen met een voortrekkersrol voor jonge spelers. Het kan een eigenaardige vergelijking lijken, maar Moeskroen moet volgens mij een soort klein Arsenal worden. Het is een erkende specialiteit van de Gunners geworden om jonge talenten aan te trekken. Die kunnen zich bij de Londense club verder ontwikkelen en op een gegeven ogenblik weer een stapje hoger zetten. In Moeskroen willen we volgens hetzelfde principe werken. We hebben niet de middelen om een speler als Thomas Vermaelen te kopen, maar op een andere schaal willen we net zo goed onze jongeren vooruitgang doen boeken.”

Kon u die uitdaging niet vinden in Italië of Spanje ?

“Misschien. Maar Philippe Dufermont vroeg me al zo lang om iets voor hem te doen. Uiteindelijk ben ik voor die vraag gezwicht en heb ik hem gezegd: ‘Oké, ik kom naar Moeskroen!’ Maar omdat het mijn bedoeling was een nieuwe werkmethode te introduceren, moest ik kunnen komen met medewerkers in wie ik het volste vertrouwen heb. Alleen zou ik er niet in geslaagd zijn een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen. Vandaar dat ik met Djukic en Juan Sanchez op de proppen kwam. Vervolgens heeft Djuka ook enkele medewerkers mogen kiezen: assistent Raymond Henric-Coll en fysiektrainer José Mascaros.

Enzo Scifo moest dus vertrekken.

“Dat weet ik niet. Ik heb alleszins die beslissing niet genomen.”

Fundamenten leggen

Wat is dit seizoen uiteindelijk de doelstelling?

“Ik wil daar geen plaats in de rangschikking op plakken. Ik zal tevreden zijn als we er op het einde van het seizoen in geslaagd zijn de fundamenten te leggen voor een goed voetballend team met jonge talenten. Of we nu 6e, 10e of 14e eindigen, is eigenlijk niet zo belangrijk.”

Maar Excelsior mag natuurlijk niet 15e of 16e worden. En laat dat net nu de plaats zijn waar de meeste prognoses de club zien eindigen …

“Natuurlijk willen we niet degraderen. Maar als het toch zou gebeuren en we hebben de basis kunnen leggen, dan zal de club hoe dan ook een toekomst blijven hebben.”

door daniel devos

Moeskroen moet een soort klein Arsenal worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content